Acordul de colaborare pentru Drumul Expres Cluj – Dej – Bistrița, pe „masa” consilierilor județeni

Acordul de colaborare pentru Drumul Expres Cluj – Dej – Bistrița, pe „masa” consilierilor județeni

Consiliul Județean Cluj va dezbate în ședința ordinară de marți, 21 decembrie 2021, un proiect de hotărâre care prevede aprobarea încheierii unui acord de colaborare pentru realizarea proiectului ”Drum Expres Cluj – Dej – Bistrița”.

Acordul ar urma să fie încheiat între județul Bistrița-Năsăud, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR S.A.), Județul Cluj și municipiul Bistrița.

Potrivit acestui acord, părțile convin să colaboreze pentru susţinerea procesului de selecţie a modului de definire și conectare a aliniamentelor drumurilor expres Cluj - Dej și Dej - Bistriţa, a identificării eventualelor constrângeri la nivel local și judeţean, a emiterii cu celeritate a avizelor și certificatelor de urbanism necesare, a facilitării accesului proiectanţilor care vor implementa/implementează cele două contracte de prestări servicii de proiectare.

Proiectarea și implementarea proiectului „Drum Expres Cluj – Dej – Bistrița” se vor realiza în două etape, după cum urmează:

• Etapa 1 -  Etapa de proiectare, reprezentând elaborarea Studiului de Fezabilitate, se va realiza de către CNAIR S.A. prin intermediul a două contracte de prestări servicii de proiectare, ca parte a aliniamentului Autostrăzii Nordului, respectiv sectorul independent de drum expres Cluj - Dej;

• Etapa a 2-a - Implementarea secţiunii Cluj - Dej - Bistriţa, se va realiza de către UAT Județul Cluj, prin Consiliul Judeţean Cluj, UAT Județul Bistrița-Năsăud, prin Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, și Municipiul Bistrița, prin Consiliul Local al Municipiului Bistrița, în baza documentaţiei tehnice elaborate în etapa 1 (studiul de fezabilitate).

Această etapă se va reglementa printr-un nou acord de colaborare ce va fi încheiat în condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgență a Guvernului nr. 101/2020 privind unele măsuri pentru implementarea proiectelor cu finanţare din fonduri europene în vederea evitării riscului de dezangajare pentru perioada de programare 2014-2020 sau orice altă legislaţie de referinţă care va reglementa implicarea autorităților locale în perioada de programare consecutivă (Programul Operaţional Transport 2021-2027).

Conform referatului de aprobare, implementarea componentei „Drum Expres Cluj – Dej – Bistrița”, ca parte a aliniamentului Autostrăzii Nordului, va asigura creșterea calității vieții, conectivitatea cu coridoarele de transport transeuropene și creșterea mobilității populației și a mărfurilor.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza