Actele urbanistice ale Primăriei Floreşti, luate la control. Primarul Şulea, supărat foc pe Consiliul Judeţean şi pe Prefectură

Actele urbanistice ale Primăriei Floreşti, luate la control. Primarul Şulea, supărat foc pe Consiliul Judeţean şi pe Prefectură
O echipă a Direcţiei de Urbanism a Consiliului Judeţean (CJ) Cluj a descins joi dimineaţă la Primăria Floreşti, pentru un control asupra actelor de urbanism din ultimele şase luni.

Primarul Floreştiului, Horia Şulea, a criticat acţiunea reprezentanţilor CJ. „La Primăria Floreşti a descins un desant de funcţionari publici de la CJ Cluj, care precum echipele NKVD ale regimului stalinist a cerut să i se pună pe masă toate actele aferente Planurilor Urbanistic Zonal şi de Detaliu, respectiv autorizaţiilor de construire eliberate în ultimele şase luni. M-a pufnit râsul de asemenea atitudine stalinistă, nedemnă de un funcţionar public al statului Român în 2015, impardonabilă pentru relaţiile inter-instituţionale din România", a spus primarul.

Avem lunar controale pertinente dar absolut normale şi în limitele legii şi ale relaţiilor interinstituţionale, din partea a varii organe de control ale statului, precum Curtea de Conturi sau Inspectoratul de Stat în Construcţii, dar asemenea atitudini stalinisto-stahanovisto-comuniste nu am mai întâlnit. Desantul a plecat din Primăria Floreşti precum a venit, la fel de furios şi a fost invitat luni să consulte actele cerute", mai afirmă Şulea.

Primarul şi-a îndreptat apoi tirul declaraţiilor şi către prefectul judeţului. „În ceea ce priveşte hotărârea de Consiliu Local referitoare la înfiinţarea unei Comisii de Urbanism, aflu din presă că Prefectura cere revocarea actului legislativului floreştean, Consiliul Local. Primăria Floreşti nu a primit absolut nici o informare oficială în acest sens. Pesemne că aşa înţelege prefectul unuia din cele mai importante judeţe ale României să comunice interinstituţional.

Prin oficioase de presă ale Guvernului în teritoriu. Nu văd care e neajunsul dacă o comună de peste 30.000 de locuitori, cu o dezvoltare urbanistică extraordinară, care organizatoric îşi permite, vrea să înfiinţeze o Comisie de Urbanism care să îmbunătăţească calitatea deciziei referitoare la dezvoltarea spaţială durabilă. Ceea ce Legea nu interzice, este permis!", este de părere primarul celei mai mari comune din ţară.

In finalul intervenţiei sale, primarul Floreştiului a lansat în spaţiul public o serie de întrebări. „Comuna Floreşti emite din 1997 autorizaţii de construire în baza unor PUZ, PUD aprobate prin HCL de Consiliul Local. Subit, acum aceste acte nu mai sunt legale. Care să fie oare motivul? Faptul că Floreştiul se dezvoltă extraordinar de rapid, inclusiv în domeniul imobiliar? Faptul că în Floreşti există cerere ridicată pe segmentul imobiliar şi că în Floreşti se vând apartamente?

Faptul că alţii construiesc în municipiu şi nu reuşesc să vândă? Faptul că Floreştiul este capabil de a se dezvolta prin forţe proprii şi merge înainte în ciuda faptului că actualul Guvern i-a furat banii cuvenţi, cotele din TVA şi impozitul pe salarii? Faptul că Floreştiul este o insulă limpede într-o mare tulbure, tulburată de minţi rătăcite care ne guvernează şi care din păcate nu au nici o responsabilitate faţă de ţară?", se întreabă Şulea.

Prefectul are altă părere despre comisia de urbanism înfiinţată de Consiliul Local Floreşti. „Legea este clară, că e bună , că e rea, asta este. Nu se pot înfiinţa asemenea comisii la comune, ci doar la oraşe, municipii şi judeţ. Adresa către Primăria Floreşti a fost trimisă ieri, 21 octombrie, şi are numărul 12172. Domnul primar poate cere transformarea comunei în oraş, dacă doreşte acest lucru", a declarat prefectul Gheorghe Vuşcan.

La rândul său, arhitectul-şef al judeţului, Claudiu Salanţă, afirmă că funcţionarii publici de la CJ au cerut documentele de urbanism spre verificare în baza legii şi au avut un comportament civilizat la adresa funcţionarilor din Primăria Floreşti.

„Am primit hotărârile de consiliu local, iar pentru documentaţiile de urbanism o să ne întoarcem luni, când o să fie prezenţi şi directorul tehnic şi şeful Serviciului urbanism din primărie. Avem foarte multe petiţii în care oamenii sesizează încălcări ale legislaţiei privind construcţiile în Floreşti şi trebuie să facem verificări. Dacă se vor constata încălcări ale legii, vom solicita prefectului să anuleze respectivele acte", a spus arhitectul-şef, pentru ZIUA de CLUJ.

Comenteaza