Adio, amenzi de la poliţiştii locali în parcările cu plată din centru!

Adio, amenzi de la poliţiştii locali în parcările cu plată din centru!
Instanţele clujene au suspendat în ultimii ani hotărârile primăriei prin care se puteau ridica sau bloca roţile autovehiculelor parcate neregulamentar. Municipalitatea a adoptat noi decizii, reiterând aceleaşi sancţiuni.

O societate de avocatură a obţinut la finalul anului trecut o decizie favorabilă care desfiinţează procedura prin care primăria aplică sancţiuni şoferilor care parchează în centrul oraşului. Poliţia Locală a Municipiului Cluj-Napoca amendează în mod nelegal clujenii pentru neplata parcării sau parcarea neregulamentară, susţin avocaţii de la "Nistorescu, Şomlea şi Asociaţii" care au cerut Primăriei să intre în legalitate.

"De peste 5 ani de zile, Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca a stabilit în mod nelegal procedura de constatare a contravenţiilor şi aplicare a sancţiunilor contravenţionale, Poliţia Locală a Municipiului Cluj-Napoca a amendat în mod nelegal clujenii pentru neplata parcării sau parcarea neregulamentară, iar Primăria Municipiului Cluj-Napoca a încasat în mod abuziv amenzi aplicate prin Procese-verbale de Constatare a Contravenţiilor emise în baza unor dispozitii nelegale", a declarat pentru ZIUA de CLUJ avocatul Radu Şomlea, coordonator al Societăţii de Avovaţi "Nistorescu, Şomlea şi Asocieaţii" care funcţionează în asociere cu Societatea de Avocaţi "Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii".
Potrivit datelor furnizate de societate, în calitatea sa de reclamant, aceasta a invocat nelegalitatea mecanismului juridic prin care Poliţia Locală din cadrul Primăriei amendează clujenii pentru neplata parcării sau pentru parcarea neregulementară. Printr-o decizie irevocabilă pronunţată de Curtea de Apel Cluj a fost admisă excepţia de nelegalitate invocată de Societatea de Avocaţi, instanţa constatând nelegalitatea art. 13 din Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca nr. 26/2010 privind aprobarea Regulamentului de administrare a parcărilor publice cu plata orară din Municipiul Cluj-Napoca, care instituie o procedură nelegală de constatare a contravenţiilor şi aplicare a sancţiunilor contravenţionale. Prin respectiva hotărâre, Consiliul Local a nesocotit forţa juridică a actului normativ de nivel superior - Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor - reglementând un mecanism de constatare a contraventâţiilor şi de aplicare a sancţiunilor contravenţionale constatat ca fiind nelegal de Curtea de Apel Cluj. "Societatea noastră a înregistrat o Plângere Prealabilă la Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca în cursul lunii noiembrie 2012, solicitând autorităţii publice să îşi revoce art. 13 din hotărârea menţionată şi să adopte o hotărâre legală, cu respectarea dispoziţiilor imperative ale Deciziei irevocabile nr. 8533/25.10.2012, pronunţată de Curtea de Apel Cluj în Dosarul nr. 1394/117/2012. Până astăzi, societatea noastră nu a primit niciun răspuns de la autoritatea publică", a atras atenţia şi avocatul Elisabeta Popescu din cadrul aceleiaşi societăţi.

Plângerea prealabilă a Societăţii Civile de Avocaţi „Nistorescu, Şomlea şi Asociaţii" a fost inclusă în mapa preşedintelui la ultima şedinţă a forului local din luna decembrie 2012, însă nu a fost dezbătută. Preşedintele de şedinţă de la acea vreme, consilierul Radu Moisin, nu a explicat colegilor consilieri care este obiectul respectivei plângeri, dar a precizat că "plângerea prealabilă a fost discutată în cadrul Comisiei juridice şi am cerut Serviciului juridic şi Poliţiei locale să ceară instanţei de judecată comunicarea hotărârii judecătoreşti motivate, pentru a putea veni cu o propunere, în următoarea şedinţă de consiliu local". La finalul şedinţei de consiliu din decembrie, niciunul dintre consilierii chestionaţi de ZIUA de CLUJ, atât de la PDL cât şi de la PSD nu ştiau despre ce este vorba.

Ulterior, la începutul lunii decembrie, consilierul local Radu Moisin a declarat reporterului ZIUA de CLUJ că, într-adevăr, există o decizie a instanţelor în baza căreia poliţiştii locali nu mai pot sancţiona şoferii care parchează neregulementar în centrul oraşului. Moisin a precizat că forul local nu a primit motivarea respectivei hotărâri a instanţei, de aceea nu a dezbătut cazul sau a venit cu o nouă propunere de hotărâre. Şeful Poliţiei Locale, Minodora Fritea, a declarat pentru ZIUA de CLUJ că a fost în concediu medical motiv pentru care nu poate preciza dacă în prezent se aplică sau nu amenzi în parcările cu plată din oraş.

Conform datelor furnizate de Primărie media pe anul trecut la sancţiuni în parcările cu plată este de peste 5.000 de amenzi aplicate, din care în cazul a peste jumătate se aplicaseră şi măsura complementară de blocare sau ridicare a autoturismului. Sancţiunile pe care poliţiltii locali le pot aplica şoferilor ilegalişti sunt între 200 şi 400 de lei.

 

 

Comenteaza