E OFICIAL! Clujul pierde 28 milioane euro în 2018. Viceprimar: "Ne îndreptăm spre comunism"

E OFICIAL! Clujul pierde 28 milioane euro în 2018. Viceprimar:
Plenul reunit al Parlamentului a respins, luni, amendamentul adoptat vineri în Comisiile de buget-finanţe privind creşterea cotelor defalcate din impozitul pe venit care merg la bugetele locale. Amendamentul a fost depus de către senatorul PSD Eugen Teodorovici, PNL, USR, PMP şi UDMR, dar a fost respins luni în plenul Parlamentului cu 105 voturi "pentru" şi 119 voturi "împotrivă".

Comisiile de buget-finanţe au adoptat, vineri, un amendament, care stabilea că: „În anul 2018, prin derogare de la prevederile art. 32 şi art. 33 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, impozitul pe venit, cu excepţia impozitului din venituri din pensii, estimat a fi încasat la bugetul de stat se repartizează la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale astfel: a) 18% la bugetul local al judeţului; b) 66,8% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit; c) 15,2% într-un cont distinct, deschis pe seama direcţiei generale regionale a finanţelor publice/administraţiei judeţene a finanţelor publice, la trezoreria municipiului reşedinţă de judeţ".

Încă de săptămâna trecută, primarul Emil Boc spunea că noile cote de impozitare prevăzute de Guvernul PSD vitregesc municipiul Cluj-Napoca de 28 de milioane de euro, adică o treime din bugetul de investiţii. "Practic, pierdem o sală polivalentă în fiecare an". Primarul Clujului a catalogat măsura guvernului drept jaf.

După respingerea amendamentului, viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, declara: "Majoritatea PSD-ALDE a respins toate amendamentele făcute de către PNL, amendamente care aveau rolul de a proteja Unitățile Administrativ Teritoriale Locale, de jegmănirea lor de către guvernul PSD-ALDE. Prin aceste amendamente urma să rămână, la același nivel, sumele ce provin din impozitul pe venitul general. Aceste sume provin din impozitele pe venituri, impozite care sunt plătite de către clujeni". 

Potrivit viceprimarului, aceste amendamente aveau și rolul de a ajuta autoritățile locale să-și continue investițiile programate.

"Cu regret constat că în loc să se realizeze descentralizarea promisă, se face o centralizare mascată, se concentrează puterea în pixul lui Dragnea, Tudose și Tariceanu. Banii vor fi alocați discreționar pe criterii clientelare. În timp ce în Europa, principiul subsidiarității este aplicat din ce în ce mai  mult, la noi în România, acest principiu este ignorat cu desăvârșire. În loc ca banii sa rămână la autoritățile care sunt cât mai aproape de oameni, la autoritățile care știu cel mai bine nevoile oamenilor, banii pleacă la București. Se pare ca actuala putere dorește sa ne îndreptam spre comunism, economie centralizată, puterea concentrata doar în mâna unor indivizi, subjugarea justiției lipsa transparenței decizionale și nu în ultimul rând spre modelul de guvernare bolșevic".

Chiar dacă Clujul pierde 28 de milioane de euro, edilul Emil Boc a explicat că nu va creşte taxele şi impozitele pentru 2018, fiindcă nu vrea ca locuitorii Clujului să plătească pentru iresponsabilitatea fiscală a guvernului. "Clujul este într-o situaţie aproape imposibilă. Căutăm soluţii întrucât, în 2018, avem în plan construirea de parkinguri, Centrul Cultural Transilvania, sistemul de management al traficului, un pod nou, reabilitarea altuia, două pasaje noi şi un studiu de prefezabilitate pentru metrou".

Comenteaza