Aeroportul Cluj, memoriu către Ludovic Orban. Cine ar fi vinovat de modul în care a fost gestionată plecarea muncitorilor sezonieri

Aeroportul Cluj, memoriu către Ludovic Orban. Cine ar fi vinovat de modul în care a fost gestionată plecarea  muncitorilor sezonieri
| Foto: Facebook/Gabriel Mihai Oniga

În contextul celor peste 2.000 de muncitori sezonieri îmbarcaţi de la Cluj-Napoca spre Germania, fără a fi asigurate măsurile de distanţare socială, Aeroportul Cluj a trimis un memoriu primului ministru Ludovic Orban, în care explică modul în care ar fi decurs lucrurile în ziua de 9 aprilie. 

În documentul trimis premierului Ludovic Corban, conducerea aeroportului susţine că, anterior evenimentelor din data de 9 aprilie 2020, respectiv în data de 8 aprilie 2020, ar fi avut loc şedinţa Comitetului de Securitate, la care au participat reprezentanţi ai aeroportului, companiilor aeriene, companiile de handling, Poliţia de Transporturi şi de Frontieră, SRI şi ROMATSA.

"Cu această ocazie s-a informat că în 9 aprilie sunt programate un număr de 12 curse charter spre Germania cu muncitori români. În cadrul şedinţei, directorul aeroportului a întrebat dacă trebuie luate măsuri pentru a doua zi, iar membrii prezenţi au considerat că nu este necesar. Poliţia de Frontieră a arătat că există suficiente forţe de ordine pentru asigurarea zborurilor şi că, împreună cu Poliţia Transporturi Aeriene, vor realiza patrule mixte pentru asigurarea ordinii. Tot în 8 aprilie, aeroportul susţine că a informat toate instituţiile aerogării, dar şi instituţiile statului care gestionează ordinea publică în interior programul şi lista curselor charter", se arată în memoriu. 

Apoi, conducerea aerogării clujene arată că, "în cursul zilei de 9 aprilie erau programate 12 curse, autorizate de Statul Român, care trebuiau procesate eşalonat pe parcursul zilei până la ora 22.00. Cu toate acestea, dimineaţa, între 7-9, au sosit în parcarea privată 1.800 de persoane. Între aceştia, existau şi pasageri programaţi pentru ziua de 10 aprilie 2020. Parcarea este administrată de Consiliul Judeţean, prin GOTO PARKING, care are toate obligaţiile de administrate, inclusiv impunerea obligaţiilor privind ordonanţele militare". 

Tudorel Lupoaie, directorul operaţional al aeroportului, ar fi cerut Poliţiei Transporturi ca autocarele să fie parcate mai departe de aerogară, însă răspunsul ar fi fost negativ, pe motiv că este necesar accesul facil al toaletele publice. "Astfel, un număr mare de persone s-a strâns în faţa terminalului plecări. "Întreaga responsabilitate de gestionare a acestei situaţii a revenit exclusiv firmei GO TO PARKING şi Poliţiei Tranposturi Aeriene, aroportul nu are şi nici nu a avut nicio competenţă în administrarea parcării. De asemenea, Poliţia Transpoturi Aeriene cunoaştea numărul persoanelor care au ajuns în parcare, întrucât deţinea lista acestora şi s-a ocupat de strigarea acestora la porta-voce. Majoritatea pasagerilor nu aveau bilete şi nu cunoşteau destinaţia, ştiind doar că pleacă în Germania", se arată în memoriul citat. 

Aeroportul susţine că a asigurat, în interior, distanţarea socială şi a luat toate măsurile necesare şi că ar fi încercat să ceară acelaşi lucru şi din partea administratorului parcării private. "Am cerut firmei GOTO PARKING, încă de la 7 dimineaţa, să ia măsurile necesare şi în parcare, dar cu comunicat că nu au personal suficient. Datorită faptului că Poliţia Transporturi Aeriene şi firma GOTO PARKING nu au dorit să ia nicio măsură, am anunţat Consiliul Judeţean şi pe toţi consilierii judeţene, prin care am solicitat împunerea acestor măsuri". 

În concluzie, aeroportul susţine că ar fi acţionat corespunzător în zonele sale de competenţă, cu respectarea ordonanţelor militare şi regulilor privind distanţarea socială, însă arată că "în parcarea privată din faţa aeroportului, administrată de GOTO PARKING, menţinerea regulilor de distanţare socială revine Consiliului Judeţean Cluj, societăţii GOTO PARKING şi organelor de ordine ale statului, care numai începând cu 10 aprilie au înţeles să se implice".

Citeşte aici mai multe despre situaţia din 9 aprilie

Comenteaza