Aeroportul Cluj-Napoca a ajuns la pasagerul cu numărul un million VIDEO

Aeroportul Cluj-Napoca a ajuns la pasagerul cu numărul un million    VIDEO
Aeroportul clujean este pe locul patru în ţară, după aerogările Băneasa, Otopeni şi Timişoara, la numărul de pasageri, spune directorul David Ciceo.

Pasagerul cu numărul 1.000.000 de pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca şi-a făcut check-in-ul ieri, în jurul prânzului. Oficialii forului judeţean şi ai aeroportului au ţinut să marcheze oficial momentul, iar compania Tarom i-a oferit un premiu - două bilete de călătorie oriunde în Europa - omului de afaceri Vasile Goia, cel care a primit diploma de pasager cu numărul 1 milion.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Alin Tişe, directorul Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, David Ciceo, şi Paula Călăraşi, din partea companiei Tarom, au marcat ieri pasagerul cu numărul 1.000.000 care şi-a făcut check-in-ul pentru a zbura de pe aerogara clujeană. Este vorba de un om de afaceri din Negreşti-Oaş, Vasile Goia, care avea bilet spre Bucureşti la un zbor operat de compania aeriană TAROM. Goia a fost felicitat de cei trei şi a fost premit cu două bilete la orice zbor în Europa. Goia a declarat că este emoţionat şi a adăugat că zboară pe acest traseu cu regularitate, aproape în fiecare săptămână, în interes de afaceri, având în vedere că administrează o firmă de construcţii.

Preşedintele CJ, Alin Tişe, a declarat că 2011 este al doilea an consecutiv când aeroportul din Cluj se poate lăuda cu cifra de 1 milion de pasageri. "Se văd roadele muncii depuse pentru modernizarea aerogării. Anul următor vom vedea şi mai multe rezultate pentru că vrem să dăm în folosinţă şi noua pistă de 2.100 de metri, în vară. Mă bucur că am înregistrat această cifră de pasageri în mandatul meu. Ea înseamnă bani în bugetul aeroportului şi posibilitatea continuării investiţiilor", a menţionat Tişe. El a adăugat că CJ Cluj va susţine şi anul următor, pe buget multianual, investiţiile pentru modernizarea aeroportului. Cifra de 1.000.000 de pasageri aduce şi un minus aerogării, şi anume Clujul îşi poate lua adio de la accesarea de fonduri europene pentru proiecte de modernizare a aeroportului, dar şi de la ajutoare de stat.

Directorul aeroportului, David Ciceo a precizat că traficul aerian din Cluj a înregistrat o creştere uşoară în acest an, în ciuda situaţiei politice din Egipt şi Tunisia, dar şi a crizei economice. "Este o performanţă, dar şi un beneficiu de imagine pentru că ne clasăm într-o categorie superioară. Suntem al patrulea aeroport din ţară după numărul de pasageri, după Otopeni, Băneasa şi Timişoara. Au compensat introducerea de curse suplimentare, de exemplu Lufthansa a introdus o a doua cursă zilnică spre München, dar şi gradul de încărcare al aeronavelor", a spus Ciceo. Directorul aeroportului este convins că începând din 2012, odată cu darea în folosinţă a noii piste, lată de 45 de metri, vor putea fi operate de la Cluj noi curse aeriene şi că se vor semna parteneriate cu companii noi, pentru destinaţii noi.

Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca a depăşit pragul anual de 1.000.000 de pasageri în 20 decembrie 2010. Atunci conducerea aeroportului clujean a declarat că aerogara este pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte numărul de pasageri raportat la numărul de locuitori din municipiu, cifre care se menţin şi anul acesta.

De la 32.000 la 1.000.000 de pasageri în 14 ani

Din 1996 şi până în prezent, numărul pasagerilor pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca a crescut constant. Astfel, dacă în 1996 se înregistra un total de 32.538 de pasageri, în 2002 s-a ajuns la o creştere de peste 220%, adică la 105.091 de pasageri. În 2010 şi 2011 s-a atins, cam în aceeaşi perioadă, la o zi diferenţă, pragul de 1.000.000 de pasageri. "Estimăm că în 2015 vom ajunge la peste 1.658.000 de pasageri", au susţinut oficialii aeroportului clujean.

Comenteaza