Aeroportul clujean se împrumută cu 50 de milioane de lei

Aeroportul clujean se împrumută  cu 50 de milioane de lei
Pentru a face faţă costurilor angajate la noua pistă de aterizare-decolare, Aeroportul clujean intenţionează să accesze un împrumut bancar de 50.000.000 de lei. Consiliul Judeţean ar urma să gireze pentru acest împrumut, ceea ce, implicit îi va aduce o majorare a gradului de îndatorare.

Administraţia judeţeană şi Aeroportul nu mai fac faţă cheltuielilor angajate pentru construcţia noii piste de aterizare-decolare, astfel că au ajuns să se împrumute pe la bănci, de zeci de milioane de lei. Într-o primă fază, Consiliul Judeţean a anunţat că va împrumuta 30 de milioane de euro (135 milioane lei), pentru a putea acoperi cheltuielile de confinanţare pentru proiectele europene pe care le are în derulare. În acest fel, va putea să-şi mai degreveze bugetul pentru a putea face faţă investiţiilor de la Aeroport şi de la drumuri. Suma este oricum insuficientă, astfel că şi Aeroportul se pregăteşte să împrumute 50.000.000 de lei.

Aeroportul Intrenaţional „Avram Iancu" Cluj intenţionează să se împrumute de 50.000.000 de lei pentru a putea contribui la cheltuielile realizate cu construcţia noii piste de aterizare-decolare. „Anul acesta am avea de plată 97 de milioane de lei. Sunt bani mulţi pe care ar trebui să-i achite Consiliul Judeţean. Mai există un rest de plată şi pentru terminalele de pasageri, pe care, de asemenea, tot Consiliul Judeţean ar trebui să-l achite. Aşa s-a ajuns la concluzia că ar fi bine să se împrumute şi Aeroportul pentru a putea stinge aceste datorii. În felul acesta s-ar degreva bugetul Consiliului Judeţean, având în vedere că instituţia noastră mai are angajate şi alte cheltuieli de investiţie", a spus vicepreşedintele administraţiei judeţene, Vakar Istvan (UDMR).
La rândul său, vicepreşedintele Ioan Oleleu (PSD) a menţionat că, anul acesta, administraţia judeţeană trebuie să facă faţă mai multor cheltuieli, astfel că împrumutul pe care îl intenţionează Aeroportul s-ar justifica. „Noi am direcţionat spre Aeroport în jur de 50 de milioane de lei, din bugetul pe anul 2014. Or, numai pentru lucrările realizate la pistă trebuie să plătim peste 90 de milioane de lei, anul acesta, iar anul viitor ne va rămâne un rest de 2,8 milioane de lei. Era firesc să se găsească o soluţie, astfel conducerea Aeroportului a decis să acceseze un împrumut bancar", a spus Oleleu.

El a adăugat că într-adevăr Consiliul Judeţean îşi va majora astfel gradul de îndatorare, dar banii vor fi înapoiaţi băncii de către Aeroport şi nu de către administraţia judeţeană. „Ei vor da banii înapoi şi cred că acesta nu e puţin lucru", a spus Oleleu. În afara sumelor datorate pentru noua pistă de 2.100 de metri, Aeroportul şi Consiliul Judeţean mai are de achitat şi terminalele de sosiri şi plecări, 18.900, respectiv 1.200.000 de lei. De asemenea, mai este de achitat şi cofinanţarea angajată în cadrul proiectului european de transport intermodal, pe care l-a derulat Aeroprotul, în valoare de 1,2 milioane de lei.

Comenteaza