Agroindustriala primeşte despăgubiri de la CJ pentru a face loc pistei

Agroindustriala primeşte despăgubiri de la CJ pentru a face loc pistei
Ca să poată prelua 47 de hectare de la ADS pentru proiectul noii piste a aeroportului, Consiliul Judeţean are obligaţia de a despăgubi societatea care concesionase terenul.
O parte din proiectul noii piste a Aeroportului Cluj se suprapune pe un teren ce aparţine Agenţiei Domeniilor Statului (ADS). Suprafaţa de peste 47 de hectare a fost concesionată societăţii Agroindustraiala SA. Ca să poată prelua terenul, Consiliul Judeţean (CJ) va avea obligaţia să achite societăţii o serie de despăgubiri. Sumele vor fi stabilite după evaluarea investiţiilor realizate de Agroindustriala pe suprafaţa respectivă.

CJ Cluj întâmpină un nou obstacol în calea proiectului noii piste de aterizare-decolare, de 3.500 de metri. “Este vorba despre o suprafaţă de peste 47 de hectare, care se află în zona de desfăşurare a acestui proiect. Proprietarul este ADS, însă suprafaţa a fost concesionată unei societăţi private. Ca să putem obţine terenul, trebuie să achităm o serie de despăgubiri. Nu vorbim de sume mari, pentru că acolo au fost plantaţi doar nişte copaci, din câte am înţeles. Imediat ce plenul îşi va da acordul legat de procedura de despăgubire a societăţii implicate în această concesiune, vom face solicitare mai departe către guvern”, a explicat preşedintele CJ, Alin Tişe.

Vicepreşedintele Radu Bica a afirmat că evaluările investiţiilor realizate de Agroindustriala vor fi efectuate de societatea Geo Earth, care se ocupă şi de procedura de exproprieri în procesul de realizare a noii piste. “Este o investiţie într-o livadă. Sunt şi ceva anexe, dar nu mare lucru. Evaluatorii ne vor spune exact despre ce sume vorbim, urmând ca mai apoi să-i invităm la negocieri. În această etapă este important ca plenul CJ să îşi dea acordul, ca să putem promova hotărârea la guvern şi să obţinem acest teren”, a spus Bica. Acesta a ţinut să precizeze că pe terenul ce urmează să fie preluat de la ADS vor fi realizaţi ultimii 1.400 de metri ai noii piste de 3.500 de metri. “Avem timp să demarăm acest proiect, chiar dacă nu avem încă soluţionată situaţia terenului de la ADS. Lucrările pentru prima parte a pistei - până la 2.100 de metri - se vor derula pe un teren liber de sarcini. Apoi, vom trece la etapa a doua a lucrărilor - pe o lungime de 1.400 de metri - şi până atunci sper că vom avea şi terenul de la ADS la dispoziţie”, a comentat Bica.

Administraţia judeţeană nu a finalizat nici procedura de exproprieri din zona aeroportului, demarată în vara anului trecut. “Cu o bună parte din terenuri situaţia a fost clarificată, însă sunt cel puţin trei parcele pentru care titlul de proprietate nu a fost încă identificat. Iar asta pentru că acolo sunt implicate şi primăriile, dar sper că în final vom reuşi să avem terenul întreg”, a declarat vicepreşedintele CJ. Suprafaţa implicată în procedura de expropriere măsoară 196 hectare, până în prezent Geo Earth identificând peste 305 proprietari şi peste 400 de parcele. În mare parte, parcelele ce necesită a fi expropriate se află în zona afectată de proiectul de deviere a râului Someş. Administraţia Bazinală de Apă Someş Tisa va trebui să modifice cursul Someşului pe o arie de 48,5 hectare. “Licitaţia ar trebui să demareze în perioada următoare, iar noi avem obligaţia de a oferi terenul necesar liber de orice sarcină. Ne dorim să finalizăm procedura de expropriere cât mai repede, pentru că astfel vom avea garanţia că şi lucrările la pistă vor putea decurge fără probleme”, a mai spus Radu Bica.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza