AgroTransilvania, fără investiţii, dar cu profit

AgroTransilvania, fără investiţii, dar cu profit
Una dintre societăţile Consiliului Judeţean care nu se confruntă cu probleme financiare estimează un uşor câştig în acest an. Intenţiile privind extinderea activităţii s-au blocat pe moment.

Veştile privind extinderea centrului AgroTransilvania spre activităţi de producţie s-au estompat, având în vedere că investitorii care s-au arătat interesaţi de o unitate de conserve n-au venit niciodată cu o propunere fermă. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Ioan Oleleu, a menţionat că au existat discuţii de principiu, chiar şi cu investitori din Spania, dar că nu s-au concretizat niciodată.

Directorul AgroTransilvania, Mihai Roman afirmă, însă, că societatea are capacitatea de a se descurca pe cont propriu şi că are în plan cel puţin o investiţie. Realizat din fonduri europene, AgroTransilvania a fost creat cu scopul de a le oferi producătorilor locali un punct de desfacere pentru produsele lor. Dintotdeauna s-a reproşat administraţiei judeţene că acest obiectiv nu ar deservi tocmai scopului pentru care a fost creat, însă administratorii nu se plâng de lipsa banilor. Dintre societăţile controlate de CJ, AgroTransilvania este singura care nu a ridicat încă problema vreunui deficit financiar. Roman spune că şi anul trecut a încheiat cu un profit de peste 100.000 de lei. „La fel şi pentru anul acesta estimez că vom încheia pe profit. Nu e vorba despre o sumă foarte mare, însă putem spune că trăim şi ne descurcăm strict din banii pe care îi facem noi din administrarea centrului", a comentat Roman.

AgroTransilvania nu prea s-a mai ocupat de investiţii, de la inaugurarea pieţei în aer liber. Recent, s-a vehiculat posibilitatea extinderii activităţii cu o linie de producţie. Se punea problema realizării unei unităţi care să producă conserve de legume. AgroTransilvania ar fi furnizat materia din marfa producătorilor care nu ajungea să mai fie comercializată. „Ştiu că au existat unele discuţii pe tema aceasta. Au fost inclusiv nişte spanioli care s-au arătat interesaţi de o astfel de investiţie, însă, nu au venit niciodată cu o propunere fermă", a explicat Oleleu.

Preşedintele Horea Uioreanu spune şi el că ar fi de dorit ca AgroTransilvania să-şi extindă activitatea, însă trebuie identificat mai întâi un spaţiu propice. „Nu ştiu în ce măsură s-ar putea realiza chiar o unitate de producţie, pentru că nu prea avem spaţii. Se pot face parteneriate, în schimb, cu firme care au deja linii de producţie", a punctat Uioreanu. Roman a precizat că nu exlude nicio variantă privind dezvoltarea AgroTransilvania. „Noi suntem deschişi în continuare la propuneri de investiţii. Când vom avea o propunere fermă o vom avansa imediat CJ. Între timp, însă avem obligaţia să găsim o soluţie pentru extinderea spaţiilor de depozitare", a spus Roman.

Cererile pentru refrigerare sunt mari, iar spaţiile, insuficiente. „Ne putem extinde în zona de copertină. Important este să identificăm cu ce bani vom face lucrările de amenajare. E posibil să putem accesa şi fonduri europene", a spus Roman. AgroTransilvania este controlată de CJ în proporţie de peste 50%. Alţi acţionari sunt administraţiile locale din Cluj-Napoca, Apahida, Turda, Câmpia Turzii, Dej şi Huedin. Societatea administrează întregul centru de gros de la Dezmir-Apahida, cu piaţa şi cu toate spaţiile de refrigereare pe care le include.

 

 

Comenteaza