Ajutor de 10 milioane de euro pentru ca FACUTURA DE CALDURA la clujeni să nu crească în această iarnă. Doar cu 15%

Ajutor de 10 milioane de euro pentru ca FACUTURA DE CALDURA la clujeni să nu crească în această iarnă. Doar cu 15%

Consilierii locali au votat subvenția pentru pentru energia termică livrată populației de către societatea Termoficare Napoca S.A. pentru această iarnă. Sunt peste 21.000 de familii conectate la sistemul de termoficare din oraș.

''Acum, pretul de productie la gigacalorie este de 455 de lei, clujenii platest 242 lei, iar municipalitatea ofera subevntie de 27 de milioane de lei. Din noiembrie, pretul de productie va fi de 664 de lei, dar populatia va plati 275, cu 15% mai mult, pentru ca municipalitatea va oferi o subventie de aproape 10 milioane de euro, adica 46.6 milioane de lei'', a declarat primarul Emil Boc, la inceput de sedinta locala.

Primăria municipiului Cluj-Napoca, prin Direcţia de Asistenţă Socială și Medicală acordă ajutoare pentru încălzirea locuinţei şi a suplimentului pentru energie, în conformitate Legea nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, începând cu data de 18 octombrie 2021. MAI MULTE AICI!

A fost publicată strategia de modernizare a Termoficării din Cluj-Napoca 2021-2030 și perspectivă 2050. În aceste condiții, odată cu energia termică sunt produse și emisii de gaze cu efect de seră (GES), în principal CO2. În vederea eficientizării energetice, respectiv a reducerii costurilor de producere a energiei termice, până în anul 2030, a fost considerată implementarea următoarelor tehnologii existente în prezent pe piață și aflate într-un stadiu avansat de maturitate tehnologică:
- Sisteme solare termice
- Pompe de căldură
- Cogenerare
- Sisteme fotovoltaice

De asemenea, primarul Emil Boc spune că o măsură pe care municipalitatea o va lua va fi impusă dezvoltatorilor imobiliari care nu vor mai putea monta centrale individuale în blocurile cu mai mult de șase apartamente. Primarul Clujului a făcut și precizări legate de proprietarii de apartamente din blocurile vechi, care vor să se debranșeze, pentru a-și monta o centrală individuală. El a dat asigurări că oamenii vor putea în continuare să opteze, Primăria Cluj-Napoca neavând în plan să stopeze această practică: ”Nu vom opri debranșarea de la sistemul de termoficare, dacă oamenii vor dori. Astăzi sunt 21.000 de familii conectate. Dacă vor dori, oamenii pot, în continuare, să se deconecteze. Nu avem în vedere să le interzicem asta. Vrem însă, prin stimulente alternative, să îi determinăm pe oameni, având în vedere prețul mai bun pe care îl va oferi sistemul de termoficare, să rămână conectați și să revină și alții în sistemul centralizat de termoficare”.

Comenteaza