ALEGERI LOCALE 2016. Drumurile, prioritare. Ce spun principalii candidaţi despre urgenţele judeţului

ALEGERI LOCALE 2016. Drumurile, prioritare. Ce spun principalii candidaţi despre urgenţele judeţului
ZIUA de CLUJ a identificat cinci din cele mai importante probleme ale judeţului şi i-a întrebat pe principalii candidaţi la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj (CJ), care este viziunea lor pentru rezolvarea acestora.

Cele cinci obiective majore propuse de ziarul nostru:

1.Depozitul ecologic sau Centrul de Management Intergrat al Deşeurilor (CMID), după denumirea oficială
2. Drumurile judeţene
3. Dezvoltarea investiţiilor
4. Dezvoltarea aeroportului
5. Administrarea Cluj-Arena

Candidatul PSD Cluj la funcţia de preşedinte al CJ Cluj este deputatul Cornel Itu. Acesta consideră că forul judeţean, cel care gestionează proiectul CMID, a greşit atunci când nu a implementat o colectare selectivă a deşeurilor în instituţii publice, acţiune ce ar fi putut duce la o economie însemnată de bani. Candidatul PSD mai afirmă că acest depozit ecologic este depăşit tehnic şi că el va trebui să fie completat urgent cu un sistem de incineratoare care să ardă deşeurile şi să producă energie verde. Itu crede că judeţul nostru este pe ultimul loc în Transilvania la capitolul gestionarea problemei deşeurilor menajere.

Drumurile judeţene reprezintă prioritatea numărul unu pentru mine şi echipa cu care vin la consiliul judeţean, este pariul nostru, drumurile judeţene se pot face într-o perioadă de 3 ani, printr-un credit luat de forul judeţean, pentru că gradul de îndatorare permite acest lucru sau printr-un credit furnizor", este de părere candidatul PSD Cornel Itu. Acesta consideră că celelalte municipii şi comune din judeţ au fost dezavantajate din punct de vedere al investiţiilor în drumuri şi alte lucrări de infrastructură, în comparaţie cu municipiul Cluj-Napoca.

La capitolul investiţii, Cornel Itu a reamintit că este iniţiatorul unui proiect legislativ pentru trecerea unei suprafeţe de teren de 83.000 de mp din concesiunea CFR în concesiunea Tetarom pentru construirea unui parc tehnologic de cercetare-inovare, Tetapolis, care va fi, în opinia sa, un brand al Clujului şi al Transilvaniei de Nord-Vest.

„Aeroportul clujean este poarta de intrare în judeţ şi în regiune şi este un obiectiv important pentru noi. Guvernul PSD a susţinut extinderea pistei la 2400 de metri iar în viitorul apropiat cred că toţi, cei de la aeroprt, cei de la consiliul judeţean, de la guvern, trebuie să colaboreze pentru realizarea pistei de 3500 de metri, pentru ca aeroportul să devină unul dintre cele mai importante din ţară şi din regiune", a susţinut candidatul PSD la preşedinţia CJ Cluj.

Cornel Itu crede că stadionul este o investiţie importantă a Clujului, realizată de firme româneşti, dar este nemulţumit de modul cum societatea Cluj Arena SA administrează această arenă. „Avem un stadion dar nu avem echipă care să joace pe el. Cred că stadionul trebuie să revină în subordinea CJ Cluj. Acel teren a fost adus de la primăria Cluj-Napoca la consiliul judeţean de guvernarea Năstase, nu cred că nu s-a ştiut de necesitatea plăţii acelui impozit pe stadion, de a trebuit să vină Curtea de Conturi să ne spună că trebuie plătit. Stadionul trebuie să se deschidă mai mult către sportivi şi organizatorii de evenimente şi să fie mai bine administrat", a precizat deputatul Cornel Itu.

Alin Tişe, candidatul PNL la funcţia de preşedinte al CJ Cluj, spune că depozitul ecologic de deşeuri trebuie terminat cât mai repede cu putinţă şi că este dispus să colaboreze după 5 iunie, inclusiv cu cei de la PSD, pentru atingerea acestui obiectiv.

Drumurile judeţene sunt prioritatea zero în mandatul viitor. Au fost investiţii majore în ultimii ani în noul stadion, la aeroport, în parcurile industriale Tetarom. Acum a venit rândul să ne ocupăm de drumuri, printr-un credit, prin parteneriate de tip public-privat şi chiar prin valorificarea unor bunuri ale consiliului judeţean", declară candidatul PNL la preşedinţia forului judeţean.

La capitolul investiţii, Alin Tişe crede că prioritare sunt asigurarea cofinanţării proiectelor europene, investiţiile în spitale şi realizarea unui centru internaţional de conferinţe şi târguri la Cluj. Senatorul liberal spune că are în vedere şi o locaţie pentru acest centru care va fi cel mai mare centru de acest gen din România.

„Trebuie să găsim soluţii pentru continuarea lucrărilor de extindere a pistei până la 3500 de metri şi să realizăm intermodalul, interconectarea aeroportului cu calea ferată, pe bani europeni, aşa cum permite legea şi să creştem numărul de călători", a spus Alin Tişe despre cum vede el dezvoltarea aeroportului internaţional „Avram Iancu" Cluj.

Candidatul liberal la şefia judeţului are o părere diametral opusă decât cea a candidatului PSD cu privire la administrarea noii arene a Clujului. „O asemenea structură este, practic, imposibil de administrat prin funcţionari publici. Dacă stadionul ar fi fost în domeniul public, ar fi trebuit cheltuiţi 100.000 de euro pe lună din bugetul public. Cu bune, cu rele, această societate care administrează acum stadionul nu a cheltuit niciun ban public de patru ani, ci doar din veniturile proprii realizate". Tişe propune, la fel ca şi Emil Boc, o formulă de administrare comună a stadionului şi a sălii polivalente împreună cu primăria Cluj-Napoca.

Publicat de Sc Provincia News la comanda Trop Media pentru PSD CLUJ, cod mandatar 21160002

 

Comenteaza