Foto Aleile nou nouţe de pe malul Someșului s-au umplut cu noroi / "Amatori"

Lucrările la malurile Someșului vor fi gata în iulie, potrivit informaţiilor oferite de municipalitate. Însă ruperea de nori de miercuri a lăsat prăpăd şi pe malurile Someşului.  

Ploaia torenţială de miercuri a transformat, din nou, Clujul într-o Veneţie a României. Străzile au fost adevărate râuri, iar, pe alocuri, şoferilor le-ar fi fost mai utile niște vâsle în loc de roți. Mai "spectaculos" s-a transformat parcarea de la Vivo, unde a apărut un veritabil lac. Însă şi la pe malul someşului care trebuie să fie gata în 2 luni clujenii au remarcat efect ale furtunii. 

Lucrările la malurile Someșului includ plantarea de 957 noi arbori în proiectul de revitalizare a malurilor Someșului. Culoar de mobilitate nemotorizată - nou pod pietonal și velo, noi piste de biciclete și zone pietonale, „shared space”, zone de joacă, sport și agrement.

Pe lângă copaci - specii adaptate la mediul urban, distribuite în funcție de tipul spațiului public - sunt incluși arbuști și zone de pajiști, a transmis municipalitatea.

Clujenii care au trecut recent pe Someş după furtuna de luni seara au descoperit că aleile noi au fost acoperite cu pământul care o ia la vale de pe pajiştile maului stâng. 

"Prin această investiție se urmărește: îmbunătățirea accesului la râu, îmbunătățirea condițiilor pentru utilizarea modurilor nemotorizate de transport, amenajarea de spații verzi de calitate, crearea de zone moderne de promenadă și agrement, respectiv „shared space”, piste velo, zone pietonale - inclusiv construcția unui nou pod pietonal și velo", se arată în proiect. 

Un cititor ZIUA de CLUJ spune că acolo treaba pare că ar fi fost "făcută de amatori". "Pe malul Someșului, în lipsa rigolelor de scurgere, malul inundă aleile". Acesta a trimis fotografii în care se observă aleea plină cu pământ. 

Valoare contract execuție lucrări: 116.529.465 lei cu TVA.
Executant: Asocierea ACI Cluj S.A. - Socot S.A. - Simacek Facility Services Ro S.R.L.
Finanțare: Programul Operațional Regional 2014-2020. Axa prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Obiectiv specific 4.1. Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Viceprimarul Dan Tarcea a vorbit la un post de radio local despre străzile inundate din Cluj-Napoca în urma furtunii de miercuri, 24 mai 2023. "Nu am stat cu mâinile în sân și am făcut investiții în canalizare (...) important este să nu stea apa, să plece în 15-20 de minute", a declarat viceprimarul Dan Tarcea. 

Comenteaza