Alianța Vestului funcționează în afara legii. Asociația încă nu a fost înființată

Alianța Vestului funcționează în afara legii. Asociația încă nu a fost înființată

Cu toate că a trecut mai bine de un an de când cei patru primari din vestul României au pus bazele Alianței Vestului, dar aceasta nu a intrat încă în legalitate.

Consilierii locali din Timișoara au votat recent statutul și actul constitutiv, refăcute după Codul Administrativ, prilej cu care au fost stabilite și primele obiective, conform Tion.ro. AVE a fost anunțată în septembrie 2018, la Timișoara, sub numele de Patrulaterala Vestului.

Structura cuprinde municipiile Arad, Oradea, Cluj-Napoca și Timișoara. Aceasta le permite edililor din cele patru localități să facă schimb de experiență, dar și să inițieze împreună „proiecte mari, care ies din matca celor patru orașe și au impact regional și răsfrângere națională și europeană”.

Actul oficial de înființare al AVE a fost semnat pe 8 decembrie, la Primăria Timișoara, de către primarii Emil Boc, Ilie Bolojan, Gheorghe Falcă și Nicolae Robu. Asociația nu a fost încă înregistrată oficial, după modificarea Codului Administrativ, astfel că aleșii locali au adoptat, săptămâna aceasta, statutul AVE și actul constitutiv, refăcute după noul cod.

„Statutul și actul constitutiv al AVE au fost aprobate printr-o hotărâre de consiliu local la sfârșitul lunii iunie. Între timp, a intrat în vigoare Codul Administrativ și, ca atare, sunt modificări destul de importante în structura unei asociații de dezvoltare intracomunitară. Actul constitutiv și statutul au fost refăcute în conformitate cu noul cod și urmează să fie aprobate de consiliile locale din cele patru orașe. Apoi se vor depune în instanță”, a declarat viceprimarul Dan Diaconu.

Consilierii locali din Timișoara sunt primii care au votat o astfel de hotărâre. Urmează ca și consilierii din alte orașe să facă același lucru, cel mai probabil în ianuarie.

„Suntem primii care adoptă aceste documente. De altfel, noi am fost cei care am reconstruit partea de statut și act constitutiv. Forma finală a acestora a fost transmisă și celorlalte orașe, probabil că în luna ianuarie vor fi adoptate”, a mai spus viceprimarul.

Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Alianța Vestului are sediul în Timișoara. Printre cele mai importante obiective sunt accelerarea implementării proiectului Autostrada Transilvania, susținerea și urgentarea implementării proiectului Autostrada Via Carpathia, susținerea și urgentarea proiectului Autostrada Timișoara - Belgrad, dezvoltarea unei conexiuni de tren de mare viteză între toate cele patru orașe, dezvoltarea unei rețele de transport public intraregional și interregional și creșterea mobilității ecologice în zona metropolitană prin proiecte de tip tren, tramvai, troleibuz, autobuz electric, metrou.

Planul primarilor din cele patru orașe este să promoveze un set comun de infrastructuri specifice, precum și un pachet de facilități oferite agenților economici, dar și să susțină parteneriatele între universități și mediul de afaceri și administrația publică locală.

Aceștia susțin construirea spitalelor regionale de urgență Cluj și Timișoara, ca poli de interconectare cu spitale județene, dar se anunță o colaborare și în cadrul proiectului Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021.

Patrimoniul inițial al AVE este de 80.000 de lei, iar contribuțiile sunt egale pentru cei patru membri fondatori. Cele patru orașe mai plătesc o cotizație anuală stabilită la 0,5 euro/locuitor. Primul președinte ale AVE este primarul Timișoarei, Nicolae Robu, vicepreședinte fiind Călin Bibarț, actualul edil șef din Arad.

 

 

Comenteaza