Alimentarea cu apă în localităţile comunei Baciu. Când va fi rezolvată

Alimentarea cu apă în localităţile comunei Baciu. Când va fi rezolvată
Unul dintre cele mai importante proiecte aşteptat de către locuitorii comunei Baciu este alimentarea cu apă potabilă în localităţile aparţinătoare.

Atât în dezbateri publice dar şi în intervenţiile pe reţeaua de socializare Facebook oamenii cer rezolvarea cu prioritate a problemei alimentării cu apă potabilă în satele comunei. Primăria Baciu informează că a găsit o soluţie pentru a urgenta alimentarea cu apă potabilă într-o primă fază pentru anumite sectoare ale acestor localităţi.

Suntem în faza ridicării autorizaţiei de construire pentru aducţiune apă potabilă la Suceagu până în centru şi cred că o să demarăm procedura de achiziţie, cred că va fi cu atribuire directă, pentru că este valoare destul de mică, până în centru şi vom duce noi apa până acolo. Până în 30 aprilie eu cred că poate fi rezolvată, iar până în iunie eu cred că şi la Mera va putea fi rezolvată", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, primarul comunei Baciu, Florin Ioan Mureşan.

Lucrarea de alimentare cu apă în localităţile comunei este un proiect la care autorităţile lucrează de trei ani, împărţit pe mai multe etape. În etapa întâi, s-a realizat aducţiunea apei pe 11,8 km între Viştea şi Rădaia. In cea de-a doua etapă urmează distribuţia pe cele trei sate, Suceagu, Mera, Rădaia.

Acest proiect este în lucru la Compania de Apă Someş în cadrul unui master plan al consiliului judeţean. Lucrările în această etapă avansează destul de încet pentru că e nevoie de avize pentru subtraversarea drumului naţional, a căii ferate şi a pârâului Nadăş.

Primăria Baciu are şi două proiecte europene depuse. Unul este în valoare de 1 milion de euro pentru asfaltarea drumurilor agricole din extravilan, iar celălalt este un proiect tot de 1 milion de euro pentru reabilitarea drumurilor din intravilanul comunei. Primarul afirmă că în circa o lună se va şti dacă aceste două proiecte vor fi acceptate spre finanţare.

Edilul mai precizează că locuitorii şi-ar fi dorit să fie accesate fonduri europene şi pentru canalizare, dar pentru acest tip de lucrări nu au fost deschise finanţări europene şi din această cauză nu au putut fi depuse proiecte.

Primăria comunei aflată la doi paşi de Cluj-Napoca mai informează că în această perioadă în Baciu se lucrează la refacerea trotuarelor pe strada Privighetorii, în timp ce pe strada Magnoliei, finalizate în proporţie de circa 85%.

Comenteaza