Alin Tișe: Dacă avem asigurată finanțarea, Spitalul Pediatric Monobloc ar putea fi gata în 3 ani

Alin Tișe: Dacă avem asigurată finanțarea, Spitalul Pediatric Monobloc ar putea fi gata în 3 ani

Noul Spital Pediatric Monobloc, care va fi construit pe un teren în zona Becaș, ar putea fi gata în 3 ani de zile, crede președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Prezent la ZIUA LIVE,  acesta a mulțumit reprezentanților USAMV că au fost de acord să cedeze acest teren către autoritățile județene pentru această investiție importantă pentru întreaga regiune.

”Noi am căutat anul trecut fără succes un teren potrivit pentru viitorul spital. USAMV a făcut un pas important că a fost de acord să ne dea acest teren și le mulțumesc că împreună am deblocat această situație. Practic e vorba despre un schimb de terenuri, pentru că, în locul celor 16 hectare din Becaș, noi vom da la schimb, atunci când spitalul va fi gata, terenul actual de pe Moților cu clădirile actualului Spital de copii. E o înțelegere în avantajul ambelor părți, deoarece USAMV are pe Moților chiar în vecinătatea spitalului alte imobile”, a spus Alin Tișe.

Cât este de accesibil viitorul spital din diferite puncte ale orașului? ”Am făcut câteva calcule referitor la distanțe și dat fiind că nu aveam cum să facem acest spital în centru, cred că terenul acesta este foarte potrivit. Este foarte ușor de ajuns, vorbim practic de capătul străzii Brâncuși și strada Borhanci, locul unde această stradă se întâlnește cu viitoarea centură. Sunt 3 kilometri din zona 0 a orașului, 3,4 kilometri de la actuala centură, 8 kilometri din Mănăștur, 10 kilometri de la viitorul spital regional de urgență din Florești, 6,7 kilometri de la aeroport. La acest spital se poate ajunge pe viitoarea centură și pe actuala centură, va avea vreo 5 accese din toate direcțiile. Este o locație bună”, a concluzionat Tișe.

Ce proceduri urmează

Cei 169.000 de metri pătrați sunt în proprietarea statului român și administrarea USAMV. ”Noi vom solicita prin lege ca această administrare să treacă la Consiliul Județean Cluj, proprietatea rămâne la statul român. CJ își va lua angajamentul ca în maxim 5 ani să ridice spitalul, aceasta este perioada standard care se prevede de lege în cazul transferului de terenuri. Avem deja textul de lege redactat și în curând îl vom trimite pe calea parlamentarilor clujeni în parlament, unde sperăm să intre în procedura de urgență. Sper ca parlamentarii de Cluj să facă corp comun pentru această lege, astfel că în maxim 1-2 luni să fie aprobat transferul. Vom face și o companie publică de a susține acest proiect. Noi ne dorim să facem acest spital în maxim 3 ani, și acest lucru este posibil în condițiile în care există finanțare”, a adăugat Alin Tișe.

Acesta spune că există și banii necesari pentru a începe partea de documentație. ”Avem bani în buget pentru a începe studiile și a angaja un consultant european. Ne vom face datoria să găsim finanțare, de la bugetul județului și finanțare europeană. Am discutat cu domnul ministru Boloș care e foarte încântat să se implice în acest proiect. E greu să avansăm o cifră, dar clădirea în sine va costa până la 50 de milioane de euro, dar aici discutăm apoi și de dotări și echipamente, unde va fi implicat și Ministerul Sănătății”, a declarat Alin Tișe la ZIUA LIVE.

Viitorul spital monobloc va fi modular și va fi făcut după standarde europene și va avea secție de chirurgie infantilă, ATI, ORL, nefrologie,  neurologie, pediatrie generală, imagistică, laborator de analize medicale, laborator anatomie patologică, sector administrativ, o zonă de amfiteatru pentru studenți și medici. Spitalul va avea circa 700 de paturi și va deservi toată Transilvania.

Comenteaza