Video Alin Tișe, dispus să pună pariu pe Cloud-ul Regional de 31 mil. euro: „Eu spun că nu se va face la Beclean”

Alin Tișe, dispus să pună pariu pe Cloud-ul Regional de 31 mil. euro: „Eu spun că nu se va face la Beclean”
| Foto: colaj Ziua de Cluj

Cloud-ul Regional care ar urma să interconecteze sistemele digitale ale sectorului public din regiune a fost atribuit județului Bistriția și ar urma să fie construit în orășelul Beclean. Clujul, care este un centru important de IT, a propus ca noul Cloud Regional să fie găzduit de fostele clădiri și hale ale fabricii Clujana, intrată între timp în faliment, dar a fost refuzat.

Liderii administrațiilor publie din regiunea de nord-vest au decis că noul centru regional de date va fi amplasat în orășelul Beclean din județul Bistrița-Năsăud. Decizia a fost criticată public atât de președintele CJ Cluj, Alin Tișe, cât și de primarul Emil Boc.

Liderul forului administrativ județean clujean, Alin Tișe, a vorbit, la ZIUA LIVE, despre acest subiect intens dezbătut în ultimele săptămâni.

Puiuțul la care m-am referit eu este o sucursală, un fel de ADR mai micuț, care va avea atribuții pentru investițiile regionale (Oradea a primit o instituție nouă care se numește Agenția Regională de Investiții și Inovare N-V - n.red.). Aici a fost trocul dintre Bistrița și Oradea. De aia am spus că domnul Bolojan s-a comportat ca un vulpoi bătrân în ale politicii pentru că implicit a negociat și pentru el în discuția cu președintele de la Bistrița. Vreau să spun că o să vedeți că o să-și dea seama că au greșit. 

În momentul în care duci o entitate regională într-un orășel mic, ulterior sunt de făcut foarte multe cheltuieli. Oamenii nu știu ce e acolo. Nu se vor crea locuri de muncă cu duiumul. În mare parte vor fi angajați ai STS, pe care îi va lua probabil din Bistrița, din oraș. Va fi o cheltuială în plus să-i ducă la Beclean. Este nefiresc să duci un astfel de centru de date al regiunii acolo. Trebuia măcar într-o reședință de județ.

Eu cred că au ales locul cu ochii închiși. Cred că domnul Bolojan le-a pus ceva la ochi celor mai tineri și i-a pus să aleagă cu degetul pe hartă. Am cerut celor de la ADR să-mi dea toată procedura, legea în baza în care au luat decizia, criteriile. Nu vă ascund că analizez în momentul de față atacarea în instanță a hotărârii. Nu există nicio logică.

Pot face pariu astăzi că nu se va putea face acest centru la Beclean. Va implica mult prea multe costuri în alt oraș decât într-o reședință de județ. Eu așa cred. Dacă o să mă înșel atunci înseamnă că nu mai am niciun criteriu la care să mă raportez. Voi accepta că s-a ales pur și simplu politic”, a declarat, la ZIUA LIVE, Alin Tișe.

Finanțarea acestui proiect ar putea fi asigurată prin Prioritatea 2 - O regiune cu localități SMART din cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-2027. Din cei 60 de milioane de euro alocați acestei Priorități, 31,45 de milioane de euro este bugetul destinat realizării centrului de date regional.

Comenteaza