Alin Tişe îl ameninţă cu plângeri penale pe prefect în criza gunoaielor. Parlamentari de Cluj cer un dialog între cei doi

Alin Tişe îl ameninţă cu plângeri penale pe prefect în criza gunoaielor. Parlamentari de Cluj cer un dialog între cei doi
Criza gunoaielor de la Pata Rât continuă să fie subiect de dispută între şefii principalelor instituţii cu atribuţii în acest caz. Câţiva parlamentari de Cluj au intervenit şi ei cu o solicitare către autorităţile locale şi judeţene.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, a vorbit miercuri, la Realitatea FM Cluj, despre noile evoluţii ale disputei cu Prefectura Cluj pe tema declarării stării de alertă la Pata Rât.

Alin Tişe: Vom face plângeri penale împotriva prefectului

"Acum toată lumea vede exact ceea ce spuneam eu de nenumărate ori, şi anume că avem o situaţie clară de sabotaj. Practic, este vorba de un prefect incompetent dar şi mincinos pe de altă parte. Am spus-o de la început că acest prefect este un politruc mărunt şi un slugoi al PSD pentru că se face de râs în fiecare zi.

Adresele noastre pe care dvs le-aţi publicat în totalitate sunt clare şi elocvente, având în vedere faptul că la şedinţa trecută de Comitet Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) s-a dispus amânarea şedinţei pentru o altă dată, CJ a revenit prin adresa respectivă şi am cerut reconvocarea CJSU având în vedere amânarea dispusă la termenul trecut. Cu alte cuvinte, toate poveştile acestea sunt inutile, se impune de îndată convocarea acestui CJSU. Constatăm că prefectul sabotează în continuare acest demers.

Este un incompetent şi un mincinos ordinar şi o slugă a PSD, iar pentru toate aceste lucruri prin care sabotează proiectele judeţului Cluj, vom formula plângeri penale, pentru că el nu poate să refuze convocarea acelui comitet, el trebuie să-l convoace şi acolo fiecare om va da un vot. A refuza convocarea este o ilegalitate, eu sunt convins că el acum face un abuz în serviciu ", a declarat Alin Tişe, la Realitatea FM Cluj.

Parlamentarii clujeni cer un dialog intre instituţii în criza gunoaielor

Patru parlamentari de Cluj, Horia Nasra (PSD), Steluţa Cătăniciu (ALDE), Adrian Dohotaru (USR) şi Csoma Botond (UDMR) au adresat o scrisoare deschisă către prefectul Clujului, Aurel Cherecheş, preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe şi primarul Clujului, Emil Boc, prin care le solicită să constituie un "grup de lucru interinstituțional care să se întâlnească regulat, nu doar în situații de urgență, cu scopul de a avea în viitorul apropiat un management eficient de gestionare a deșeurilor în judeţ".

"În 2009, cu sprijin financiar european, prin programul Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013, ne propuneam să realizăm în județul Cluj un sistem de management integrat al deșeurilor (SMID). Și astfel să ne aliniem regiunilor dezvoltare din Europa și preocupării acestora de implementare a politicii Uniunii Europene de prevenire și reducere a cantităților de deșeuri.

Doi ani mai târziu, în 2011, pe hârtie, visul SMID, aprobat spre finanțare, arată astfel: până în 2013 cele şase depozite neconforme din județ sunt închise și ecologizate, avem un depozit central județean, nou construit, cu stații de sortare și tratare bio-mecanică a deșeurilor, avem realizate trei stații de transfer în puncte strategice pentru colectarea deșeurilor din județ, toate dotate corespunzător, la standarde europene, avem realizate drumuri de acces la aceste obiective, se promovează compostarea individuală la sate și avem o colectare selectivă la nivelul gospodăriilor, implementată progresiv de la selectarea/colectarea deșeurilor pe patru fracții la cea pe şase fracții.

Suntem în 2017. Instituțiile statului își pasează responsabilitățile între ele, cetățenii au impresia că nu există o cale de ieșire din criză. Problemele care nu contenesc să apară îngreunează realizarea proiectului și afectează sănătatea oamenilor și mediul înconjurător. În lipsa unui SMID, avem la Cluj un lac de levigat, munți de deșeuri și poluare, și o bună parte dintr-un ghetou la mai puțin de 1.000 m de zona de depozitare a deșeurilor din Pata Rât.

Dincolo de problemele specifice, de la ignorarea specificațiilor tehnice și cerințelor de calitate în proiectare, execuție și monitorizare, incompetența sau dezinteresul actorilor implicați direct, la procesul îndelungat de desfășurare a achizițiilor publice, obstacolele birocratice în rezolvarea crizelor succesive, toată situația actuală a SMID Cluj putea fi evitată pe calea dialogului interinstituțional și a colaborării între factorii cu putere de decizie", se spune în scrisoarea deschisă a celor patru parlamentari de Cluj.

Liderul PSD Cluj, Horia Nasra, joc politic cu "plecarea lui Alin Tişe în Ţările Calde"

Pe de altă parte, preşedintele PSD Cluj a continuat miercuri să facă un joc politic pe această temă, insistând pe ideea prefectului de Cluj, potrivit căreia CJ Cluj ar fi solicitat amânarea declarării stării de alertă la Pata Rât, deşi ZIUA de CLUJ a publicat încă de marţi adresele integrale trimise de forul judeţean către prefectul Clujului, din care nu rezultă aşa ceva.

"1. Este adevărat domnule Alin Tișe că ați solicitat AMÂNAREA stării de alertă pentru evenimentele de la depozitul de la Pata Rât pentru că ați plecat din țara? (în DUBAI, de exemplu).

2. Considerați că limbajul trivial folosit în comunicarea dumneavoastră publică reprezintă cu onoare instituția CJ Cluj, chiar și atunci când o conduceți prin mobil, din Țările Calde?", l-a întrebat Nasra pe Tişe, printr-un comunicat.

Comenteaza