Acuzații pentru Emil Boc. ”Nu are curajul să pună degetul pe rană”

Acuzații pentru Emil Boc. ”Nu are curajul să pună degetul pe rană”
Statuia lui Avram Iancu împlinește 25 de ani de contestații

Vicepreședintele Senatului României îl crtitică pe primarul Clujului, după anunțul pe care acesta l-a făcut miercuri dimineața.

 

Fostul jurnalist Mihai Goțiu, de la USR, acum vicepreședinte al Senatului României, a reacționat la proiectul de modernizare a Pieței Avram Iancu anunțat de primarul Emil Boc. Într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook, Goțiu arată că Boc recunoaște eșecul urbanistic al pieței și îl acuză că, prin refuzul de a pune în dezbatere mutarea statuii lui Avram Iancu, "Primăria face un uriaș pas înapoi de la principiul implicării cetățenilor în luarea deciziilor importante pentru comunitatea din care fac parte”.

”După 14 ani de când a fost ales pentru prima dată primar al Clujului, Emil Boc acceptă că Piața Avram Iancu este un eșec urbanistic și anunță că va propune organizarea unui concurs de soluții pentru modernizarea ei.

Din păcate, d-l primar nu are curajul să pună degetul pe rană și să accepte că Avram Iancu merită ceva mai bun și anunță că refuză (!) o dezbatere publică legată de calitatea estetică a monumentului din această piață, care a ajuns să fie subiect de glume în ghidurile europene de călătorii. O statuie ”incredibil de comică” este descrierea făcută într-un astfel de ghid, ”Le Routard”, încă din anul 2007. O descriere care nu-i face cinste nici lui Avram Iancu și nici Clujului.

Eșecul urbanistic, care face ca Piața Avram Iancu să fie nefuncțională și un spațiu public insuficient folosit de către clujeni, a fost amplificat chiar în primul mandat al d-lui Boc, când în jurul statuii a fost amplasată fântâna arteziană, care a pus cireașa pe tortul înălțat de fostul primar Gheorghe Funar, care, într-o primă fază, și-a dorit o statuie chiar mai înaltă decât Biserica Mitropolitană!

În 2007, când s-a propus construirea artezienei și eram redactor-șef la ”Clujeanul”, am inițiat o scrisoare publică, semnată de zeci de personalități clujene (scrisoarea și semnăturile în galeria foto, în facsimil), iar grupul de acțiune civică MindBomb a lansat campania ”Mi s-o urât de atâta urât”. În esență, am cerut o dezbatere publică despre calitatea Pieței Avram Iancu, astfel încât aceasta să fie cu adevărat a tuturor clujenilor și să îndeplinească funcțiunile unei piețe publice dintr-un oraș european. Există suficiente exemple de monumente de for public care pot fi luate ca model pentru a cinsti cu adevărat o personalitate ca Avram Iancu, fără a ajunge subiect de glume, și fără a face nefuncțională o piață publică.

Constat, cu regret, că în ciuda eșecului evident al amenajării în ansamblu a Pieței Avram Iancu, eșec recunoscut chiar de d-l primar Emil Boc, acesta apelează tot la soluții de cârpeală și, mai mult, refuză o dezbatere publică pe această temă. Am lăudat de multe ori spiritul civic al clujenilor, lupta lor încă de la începutul anilor 2000 pentru spațiul public al orașului, dar și faptul că au existat reacții pozitive din partea autorităților locale la multe din criticile oneste primite.

Din aceste motive, refuzul dezbaterii publice despre viitorul Pieței Avram Iancu, luarea unei decizii discreționare - punerea în discuție doar a unei bucăți din acest spațiu - reprezintă un uriaș pas înapoi de la principiul implicării cetățenilor în luarea deciziilor importante pentru comunitatea din care fac parte. E un lucru cu care d-l Emil Boc nu cred că are motive să se mândrească”, a scris Mihai Goțiu.

Alt set de acuzații pentru Emil Boc. ”Nu are curajul să pună degetul pe rană”

Miercuri dimineața, la Realitatea FM, Emil Boc anunțase că va fi organizat un concurs de soluții pentru reamenajarea Pieței Avram Iancu și că statuia din mijlocul acestei piețe nu face subiectul acestui concurs. ”Nu mutăm statuia lui Avram Iancu. Ea nu se mișcă. Nu accept opinii nici pro, nici contra. Această discuție este închisă. Modernizăm piața, fără a pune în discuție statuia”, a menționat Boc.

Comenteaza