Amenajarea unui parc costă primăria 8,8 milioane de lei. S-a lansat licitația

Amenajarea unui parc costă primăria 8,8 milioane de lei. S-a lansat licitația
Amenajarea unui parc costă Primăria 8,8 milioane de lei.

Primăria clujeană a lansat licitația pentru amenajarea unui parc. Câștigătorul va face și proiectare, și execuție.

Municipalitatea a scos la licitație proiectarea și execuția unui nou parc al Clujului. Este vorba despre Parcul Între Lacuri, aflat în apropiere de strada Aurel Vlaicu și lângă fabrica Fujikura. Potrivit datelor de pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, câștigătorul ar urma să întocmească proiectul tehnic (PT), proiectul tehnic pentru autorizația de construire (PAC), proiectul de organizare a execuției lucrărilor (POEL), documentația pentru detaliile de execuție (DDE) și a caietelor de sarcini, dar și să execute lucrările pentru obiectivul de investiții amenajare zonă de recreere pentru clujeni în cartierul Între Lacuri.

Noul parc va avea aproape 10 hectare. Ca dimensiune, este mai întins decât Parcul Feroviarilor, 5 ha, dar mai mic decât Parcul Central, care are 13 ha. În aprilie, Consiliul Local a aprobat planul urbanistic de detaliu (PUD) pentru această investiție. Parcul are parte deja proiect, realizat de arhitecții de la Planwerk.

Ideea amenajării parcului a apărut în cadrul programului de bugetare participativă. ”A face un parc nou la Cluj-Napoca ar fi o reușită fără precedent a întregii comunități și cea mai puternică dovadă a faptului că societatea, administrația, instituțiile statului, proprietarii de imobile și locuitorii pot să colaboreze!

Zona fostei pepiniere Între Lacuri este un loc ideal de amplasament, deoarece cadrul natural este foarte prielnic, există deja lacuri naturale care trebuie doar puțin amenajate, e o oază de verdeață”, a scris Nicolae Aurelian Oprean în 2017. A reușit să convingă suficiente persoane că merită să se afle printre câștigători.

Oprean a propus pentru acest proiect 100.000 de euro, însă licitația lansată de primărie estimează costurile la 8,8 milioane de lei.  Banii vor veni de la bugetul local. Licitația este în defășurare, iar ofertele se pot depune până în 15 octombrie.

Realizarea acestui parc a creat însă nemulţumiri printre locuitorii din zonă. Zeci de persoane de pe străzile Nirajului şi Mureşului s-au plâns, în etapa de consultare publică, că li se vor demola garajele de tablă sau de beton.

Cei mai mulţi au precizat că garajele lor sunt legale, autorizate la vremea construirii lor. În mai multe plângeri formulate apare informaţia că sunt 154 de garaje şi 42 de locuri de parcare la sol. Răspunsul primăriei a fost însă concludent: PUD vizează doar spaţiul verde de 9.450 mp, nu şi garajele.

Totuşi, primarul Emil Boc a precizat, cu mai multe ocazii, că autorizaţiile pentru construcţiile acestea de tablă sau de beton sunt provizorii și că în momentul în care există un proiect pentru zona respectivă autorizaţiile îşi încetează valabilitatea.

Comenteaza