An pierdut pentru “casa muzicii”: primăria şi arhitecţii nu s-au înţeles la bani

An pierdut pentru “casa muzicii”: primăria şi arhitecţii nu s-au înţeles la bani
O hotărâre de Consiliu Local, promisă de administraţia locală clujeană la şedinţa din octombrie, ar debloca relaţiile contractuale dintre Vaal Arhitectură şi primărie şi, implicit, demararea celui mai ambţios proiect al municipiului, construirea Centrului Cultural Transilvania cu sala de concerte pentru filarmonică, la pachet.

Despre Centrul Cultural Transilvania nu s-a mai auzit nimic pentru că primăria şi proiectanţii au avut divergenţe legate de valoarea contractului. Vaal Arhitectură a încasat doar 250.000 de lei din cele 2,4 milioane de lei la cât a fost încheiat acum trei ani contractul de proiectare a celui mai mare ansamblu cultural din România. Mai mult, arhitecţii au cerut o suplimentare de contract, neacceptată de municipalitate şi sunt hotărâţi să nu predea documentaţia pentru „bara" destinată practicienilor, care a primat la câştigarea concursului cu juriu internaţional, dacă nu vor primi mai mulţi bani.

"Primăria ne-a plătit doar două etape din contract, adică foarte puţin, undeva la 2,5 miliarde de lei vechi. Ne-au motivat că a treia etapă nu o pot plăti fără o hotărâre a Consiliul Local de aprobare a studiului de fezabilitate pentru proiectul Centrului Cultural Transilvania (CCT). Dacă cineva poate să-şi închipui că o firmă de arhitectură poate lucra în aceste condiţii, să plătească echipă, salarii timp de trei ani de la încheierea contractului, se înşeală. Ni s-a promis în septembrie că va intra această hotărâre pe ordinea de zi a şedinţei, însă nu nu ştiu ce s-a întâmplat. Acum am înţeles că va fi introdusă pe ordinea de zi a şedinţei Consiliul Local din luna octombrie", a declarat pentru ZIUA de CLUJ, Viorel Hurduc, de la Vaal Arhitectură, societatea care a câştigat contractul de proiectare pentru Centrul Cultural Transilvania care include sala de concerte şi sediul filarmonicii.

Hurduc a confirmat că primăria nu a acceptat o suplimentare de contract, pe act adicţional, în condiţiile legii, chiar dacă în urma jurizării proiectului, l-a punctat pe cel al Vaal Arhitectură, tocmai pentru că prevedea o bară aferenta clădirilor filarmonicii, pentru practicieni. "Sunt diferenţe inerente în orice contract care trebuie achitate. Nu s-a acceptat nicio suplimentare în cazul acestui contract. Cu toate acestea, dacă primăria se va hotărî să execute şi aceast corp pentru practicieni, atunci va trebui să ne achite contravaloarea proiectării. Dacă nu va dori să îl facă, vorbim despre un ansamblu ciuntit, mai ales că acest corp pentru practicieni a cântârit cel mai mult la calcularea punctajului la concursul international organizat de primărie. Noi am predat studiul de fezabilitate în ianuarie, la final. Şapte opt luni au trecut şi au tot fost cerinţe de a completa documentaţia de către comisia primăriei. Ne-am achitat de toate. În cazul indicatorilor tehnico economici pentru proiect există două varinate, conform devizului depus, cu bara pentru practicieni şi fară bară. Diferenţa între cele două varinate este undeva la 5 milioane de euro", a mai spus Hurduc.

Vaal Arhitectură, în asociere cu Popp şi Asociaţii, a câştigat pentru 2,4 milioane de lei proiectarea Centrului Cultural Transilvania la concursul de arhitectură organizat de primărie în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România - Filiala Transilvania. Pe parcela de 1,3 ha de pe Bd. 21 Decembrie, alocată viitorului centru cultural şi funcţiunilor conexe, au fost prevăzute cinci clădiri: sala mare de concerte (1.500 de locuri), sediul Filarmonicii, imobilul rezervat Academiei de Muzică Gheorghe Dima, imobilul pentru birouri sau hotel. În partea de nord a terenului va fi păstrată clădirea-monument istoric a vechii cazarme militare, care va fi restaurată. Din ansamblul propus, prioritatea anunţată de administraţie a fost amenajarea parkingului subteran prevăzut sub întreg ansamblul, iar în ceea ce priveşte clădirile, sediul Filarmonicii şi sala de concerte.

Devizul pentru centrul de cultură este de peste 70 de milioane de euro. Potrivit arhitectului Viorel Hurduc, sala de concerte pentru filarmonica, sediul instituţiei şi parkingul subteran care urmează să deservească ansamblul sunt evaluate, pe partea de construcţii şi montaj, la 51 de milioane de euro, iar această sumă include toate dotările pe partea de acustică a sălii de concerte. La prezentările publice, doar sala de concerte a fost evaluată de proiectanţi la aproximativ 15 milioane de euro.
Primarul Emil Boc a declarat încă din luna martie că, indiferent de valoarea investiţiei pentru Centrul Cultural Transilvania, susţinerea acesteia nu va ridica probleme Primăriei. Iar aceasta pentru că primăria este pregătită să dezvolte un buget multianual pentru a susţine realizarea acestui ansamblu, dacă va fi nevoie. Mai mult, municipalitatea mai poate accesa şi un nou credit, dacă nu vor fi disponibile resurse publice, având în vedere că gradul de înadatorare a primăriei este mult sub limita legală, după cum susţinea public primarul. Boc a spus că, după ce va obţine studiul de fezabilitate, cu paşii şi valorile investiţiei, administraţia va lansa licitaţia pentru a găsi un partener privat pentru realizarea parkingului subteran şi hotelului de la strada 21 Decembrie.

Doi ani de promisiuni

2012 a început cu declaraţii publice ale oficialilor din administraţie potrivit cărora la mijlocul anului vor fi lansate licitaţiile pentru demararea proiectului şi realizare în primă fază a parkingului şi a sălii de concerte pentru Filarmonica Transilvania. Noii oficiali, instalaţi după alegerile locale din iunie, au schimbat datele problemei: proiectul va fi predat în noiembrie pentru că perioada de şase luni de contract se referă doar la zilele lucrătoare. Direcţia de Urbanism a primăriei a schimbat datele problemei în luna septembrie, când arhitectul şef al municipiului a explicat că administraţia va prelua documentaţia doar după ce aceasta va avea toate avizele legale. Proiectul tehnic este cel care urmează să stea la baza realizării caietelor de sarcini aferente licitaţiilor din cadrul proiectul CCT. În 2013, a fost anul numirii unei comisii care a dat dorit completări ale documentaţiei, dar nu şi-a asumat indicatorii tehnico-economici pentru acest proiect. Pe lista de achiziţii programate în acest an, CCT apare cu o alocare de peste 19 milioane de lei, destinaţi lucrărilor.

 

Comenteaza