Anca Dragu: Venim cu simplificări și facilități pentru persoane fizice și juridice; nu modificăm taxe și impozite

Anca Dragu: Venim cu simplificări și facilități pentru persoane fizice și juridice; nu modificăm taxe și impozite
Măsurile fiscale propuse de Ministerul Finanțelor Publice vizează simplificarea actelor fiscale și acordarea unor facilități atât pentru persoane fizice, cât și pentru firme, a declarat Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, într-un interviu acordat AGERPRES.

Potrivit acesteia, pachetul propus vizează prevederi cuprinse în mai multe acte normative care trebuiau corectate.

Ministrul Finanțelor a vorbit, de asemenea, despre impactul noului Cod fiscal asupra veniturilor bugetare în acest an, dar și despre provocările pentru 2017.

Pentru 2016, Anca Dragu estimează o creștere economică de 4,8%, peste proiecția de la finalul anului trecut, de 4,1%, și încadrarea în ținta de deficit bugetar anunțată la începutul anului, de 2,8% din PIB.

AGERPRES: Ați preluat mandatul cu un nou Cod fiscal adoptat, dar care urma să intre în vigoare. Care au fost cele mai importante provocări întâmpinate în procesul de implementare a noii legislații?

Anca Dragu: Da, aveam un nou Cod fiscal, dar nu aveam norme de aplicare. Jumătate din luna noiembrie și decembrie (2015 - n. r.) am muncit alături de colegii mei să finalizăm aceste norme. Practic, fără ele, aplicarea noului Cod Fiscal nu ar fi fost posibilă. A fost o provocare uriașă pe care am trecut-o cu bine. Apoi, concret, pe substanța noului Cod fiscal, au fost provocări în sensul reducerii unor taxe și impozite. Această situație trebuia să o internalizăm în procesul bugetar, să vedem în ce măsură putem construi un buget pe 2016 în contextul unor taxe și impozite mai reduse.

O a treia provocare era să vedem ce erori sau inadvertențe s-au strecurat în aceste documente fiscale și, pe parcursul anului, am mai găsit mici erori pe care le-am închis.

Mai multe AICI.

Comenteaza