Foto Ansamblu rezidențial într-o localitate de lângă Cluj-Napoca! A fost RESPINS: „De ce doriți să înghesuiți atât de multe blocuri?”

Ansamblu rezidențial într-o localitate de lângă Cluj-Napoca! A fost RESPINS: „De ce doriți să înghesuiți atât de multe blocuri?”
| Foto: SC ZEN STUDIO AGD SRL
Ansamblu rezidențial într-o localitate de lângă Cluj-Napoca! A fost RESPINS: „De ce doriți să înghesuiți atât de multe blocuri?”
Ansamblu rezidențial într-o localitate de lângă Cluj-Napoca! A fost RESPINS: „De ce doriți să înghesuiți atât de multe blocuri?”
Ansamblu rezidențial într-o localitate de lângă Cluj-Napoca! A fost RESPINS: „De ce doriți să înghesuiți atât de multe blocuri?”

Urbaniștii județului Cluj au oferit, joi, aviz nefavorabil construirii unui ansamblu rezidențial format din 15 locuințe, în comuna Chinteni, satul cu același nume.

Proiectul denumit „ELABORARE P.U.D. PENTRU OBIECTIVUL: ANSAMBLU REZIDENȚIAL FORMAT DIN 15 LOCUINȚE INDIVIDUALE CUPLATE-ÎNȘIRUITE (P+1E+2E RETRAS) ȘI CENTRU COMUNITAR, satul Chinteni, comuna Chinteni, fn”, a fost pe „masa” Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (C.T.A.T.U) a județului Cluj. 

Suprafața totală a terenului este de 5.735 mp, iar beneficiarul investiției este ATELIER EPITET S.R.L. prin Muntenița Călin Mihai. Societatea este din Brașov și a raportat o cifră de afaceri de aprox. 1,5 mil. lei pe anul 2021. 

Potrivit documentației, conform PUG Comuna Chinteni, imobilul este situat în intravilanul satului Chinteni, în afara perimetrului de protecție a valorilor istorice și arhitectural-urbanistice, zona de locuințe și funcțiuni complementare UTR L, zubzona locuințelor existente și funcțiuni complementare cu P+1+M niveluri – UTR Le. Folosința actuală a terenului este arabil.

Zona studiată este liberă de construcții. Amplasamentul se află la aproximativ 500 m de strada Unirii în lungul căreia sunt înșiruite construcții cu regim de înălțime P, P+1, majoritatea având destinația de locuință. Din punct de vedere arhitectural-urbanistic nu s-a putut identifica un stil anume în zonă.

Proiectul urmărește o tendință în creștere spre refacerea comunității, o întoarcere nostalgică spre cartiere mici și intime, cartiere care integrează locuințe, magazine, poate chiar locuri de muncă, parcuri și facilități civice în comunități strânse. În acest sens, locurile comune și parcul-grădină sunt esențiale pentru viața în comun, accesul la un spațiu verde de calitate, amplu și amenajat, devenind esențial unei dezvoltări rezidențiale prin puterea de satisfacere a opțiunii de a practica sport sau alte activități în aer liber pentru copii și adulți.

Scopul investitorului nu este doar de a crea un ansamblu de locuințe, ci de a configura spațiile de utilitate comună. Un astfel de ansamblu de locuințe devine un punct de adunare – fie că este o bancă care te invită să stai și să discuti, o grădină frumoasă prin care să te plimbi sau o un spațiu de joacă la care să privești. Un loc comunitar este un început de conversație, o atragere a ochilor, un centru plin de viață sau un loc unde să se odihnească picioarele obosite”, se mai arată în memoriul justificativ.

Prezentarea nu i-a convins pe urbaniștii clujeni

Arhitectul Vlad Negru, membru al CTATU, a precizat că este total străină o intervenție de acest gen în localitatea Chinteni. „Nu știu dacă înșiruirea asta de case și arhitectura lor are ceva de-a face cu ruralul din Cluj sau măcar din Transilvania”.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, cel care conduce și ședințele de urbanism, a propus un aviz nefavorabil investiției.

Nu înțeleg de ce doriți să înghesuiți atât de multe blocuri acolo. Credeți că asta e rețeta? Trebui să faceți o comparație cu alte PUZ-uri deja aprobate în zonă. Vedeți ce s-a aprobat și construit acolo, și dacă găsiți soluții pentru partea de accese și utilități, puteți reveni la noi. Pentru astăzi vă propun un aviz nefavorabil”, a afirmat Tișe.

Comenteaza