Anul 2021, anul parcurilor in Cluj-Napoca: Padurea Clujenilor si Baza Sportiva La Terenuri vor fi gata!

Anul 2021, anul parcurilor in Cluj-Napoca: Padurea Clujenilor si Baza Sportiva La Terenuri vor fi gata!

Primarul Emil Boc spune ca, anul 2021 este anul parcurilor si a spatiilor verzi.

''Saptamana viitoare, va fi gata PUZ-ul sa intre in Consiliu Local pentru Parcul din Zorilor, pana la final de 2021 va fi gata Parcul Tineretului, la final de august - Baza Sportiva ''La Terenuri'' - acum 24.5 la suta stadiu de finalizare, parcul Rozelor va fi gata in septembie, iar pentru Parcul Feroviarilor avem 5 oferte in evaluare'', a spus Boc.

Localizată în zona Bulevardului Muncii, pe 21,3 ha, noua Padurea Clujenilor va cuprinde:

 
 - plantații pentru stabilizarea solului și masive de arbori (1.505 de arbori);
- perimetral zonei verzi amenajate cu vegetație înaltă se va crea o zonă de protecție cu puieți forestieri (pe o suprafață de 70.000 mp);
- zone de poiană; zone decorative cu activitate densă, alei, mobilier urban;
- două clădiri cu funcțiuni publice;
- două pasarele care să faciliteze trecerea din partea estică în partea vestică a sitului și viceversa;
- punct de belvedere;
- tiroliană;
- parcare (603 mp);
- grădină urbană închisă (pe o suprafata de 4.517 mp);
- zonă pentru plimbare câini.

Prin acest proiect, Primăria municipiului Cluj-Napoca urmărește crearea unei zone de recreere care să satisfacă cerințele clujenilor privind modalitățile de petrecere a timpului liber. Toată vegetația propusă are rolul de a crea un spațiu bogat din punct de vedere estetic și coloristic, optim pentru plimbări, drumeții, picnic, plimbări cu bicicleta, socializare, sport.

Executantul proiectului este asocierea SC Nord Conforest SA – Proiect Construct Regiunea Transilvania SRL, iar valoarea totală a proiectului este de 22.861.202,24 de lei. De precizat, că finanțarea europeană este asigurată prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Axa prioritară 4 – „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Os. 4.2. Reconversia și refuncționalizarea terenurilor și suprafețelor degradate, vacante sau neutilizate din municipiile reședința de județ”.

Parc ultramodern în cartierul Zorilor

Viitorul parc se va întinde pe o suprafață de 1,2 hectare pe strada Observatorului fără număr. Terenul nu este însă unul public, ci va fi expropriat de la firma Florisal SA, deținută de omul de afaceri Sile Pușcaș. Conform evaluării, valoarea terenului expropriat ajunge la suma de 10,911,818 lei.

Proiectul prevede amenajarea parcului cu zone dedicate unor categorii diferite de utilizatori. Va fi amenajat un loc de joacă cu dotări moderne, o zonă de recreere pentru seniori, o zonă de fitness în aer liber, vor fi instalate mese de șah și fântâni arteziene. De asemenea, se vor amenaja zone de promenadă și vor exista facilități pentru cicliști. Amenajarea viitorului parc presupune plantarea a peste 180 de arbori și a peste 240 de arbuști, pe lângă cei existenți deja. Sistemul de irigație prevăzut în proiect va reduce costurile de întreținere și va asigura prospețimea vegetației în perioadele de secetă. Aleile vor fi amenajate din materiale permeabile pentru un impact minim asupra mediului și vor permite accesul persoanelor cu dizabilități în toate zonele parcului. Sistemul de iluminat LED prevăzut va dispune de sistem de telegestiune.

Baza sportiva La Terenuri

Este vorba despre un teren delimitat de pârâul Calvaria în partea de vest, liziera pădurii Mănăştur în partea de sud, strada Mărişel şi zona ansamblurilor de locuinţe colective construite înainte de 1990 în partea de est şi nord. În prezent, accesul se realizează din strada Mehedinţi şi strada Mărişel.

Această zonă va fi transformată complet, urmărind obiectivul de creștere a calității vieții locuitorilor acestui oraș. Baza sportivă și parcul de agrement „La Terenuri”, cu o suprafață de 4,2 hectare (42.410 metri pătrați), cuprind facilități cu acces liber pentru recreere, sport și relaxare pentru toate tipurile de public, de la copii la cei vârstnici, atât în aer liber cât și indoor (în sală), cu amenajări și dotări urbane de ultimă generație. Baza va oferi clujenilor o suprafață de spații verzi amenajate de peste 18.000 de metri pătrați.

Comenteaza