News alert Apă și canalizare mai scumpe la Cluj. De luni. Cum motivează furnizorul

Apă și canalizare mai scumpe la Cluj. De luni. Cum motivează furnizorul

Compania de Apă Someș (CAS) Cluj ridică tarifele la apă, canalizare și epurare motivând că trebuie să cumpere utilaje, instalații, dar și că s-au mărit prețurile energiei și materiilor prime. Cetățenii sunt nemulțumiți.

Noile prețuri pe care le va practica din 1 iulie Compania de Apă Someș (CAS) Cluj sunt de 3,46 lei/mc la apă potabilă și de 3,65 lei/mc la canalizare – epurare, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.

Decizia CAS a provocat nemulțumire printre abonații din județ. “Clujenii sunt mai cu moț, ca doar la noi s-a scumpit apa, avem cu ce ne făli”, “S-a schimbat, astăzi îmi curge apă murdară la robinet”,  “7,11 lei total pentru 1.000 de litri apă potabilă, incluzând canalizarea... 355 milioane de euro investiții... Ceva nu pușcă”.

Alții sunt și mai radicali. “Ce combustibil, ce personal? La stația de epurare din Someșeni s-au făcut investiții de milione de euro să funcționeze cu un număr minim de angajați - totul fiind automat. Bine că accesați fonduri europene să plătiți firme de consultanță și ulterior ne băgați nouă mâna în buzunar. Nu îi prost cine cere, e prost cine dă!”.

CAS a menționat că tarifele au fost avizate deja de Autoritatea Națională de Reglementere pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice și aprobate de Asociația Regională pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Someș-Tisa care acționează în numele autorităților publice județene din Cluj, Sălaj și Mureș.

“Rațiunea necesității de ajustare a prețurilor/ tarifelor rezidă în influența primită în costurile de producție ca urmare a punerii în funcțiune a unor instalații și utilaje pentru îmbunătățirea calitativă a serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare, a creșterilor progresive a prețului energiei, combustibililor, celorlalte materii și materiale utilizate în procesele de preluare, transport, pompare și mai ales epurare a apelor menajere, industriale și pluviale.

Aceste influențe de costuri s-au manifestat în condițiile în care numărul mediu de personal a rămas constant, dar complexitatea activității și aria de operare din cele două județe au crescut semnificativ.

De asemenea, ajustarea prețurilor/ tarifelor ete o condiționalitate a programului de investiții prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) Cluj – Sălaj derulat în prezent, pentru care CAS a atras peste 355 de milioane de euro de la Uniunea Europeană”, a transmis conducerea societății din subordinea Consiliului Județean Cluj.

Noile tarife se vor aplica în întreaga arie regională deservită din județele cluj, Sălaj și Mureș.

Se scumpește și gunoiul la Cluj-Napoca

Colectarea selectivă pe patru fracţii (gunoi menajer, sticlă, hârtie/ carton și plastic/ metal) a deşeurilor generate de populaţie la Cluj-Napoca înseamnă majorarea tarifelor atât pentru persoanele fizice, cât și pentru agenții economici sau instituțiile publice. Conform municipalității clujene, creşterea tarifelor de la 7,18 lei/persoană (cu TVA) la 9,88 lei/persoană (cu TVA), respectiv de la 45,11 lei/mc la 61,82 lei/mc la agenţii economici se datorează creșterii consumului de combustibil, respectiv a celui de lubrifianți și piese de schimb, datorită creșterii frecvenței de colectare cauzată de necesitatea introducerii colectării pe patru fracții. Tarifele au fost avizate de către comisia de prețuri a Primăriei Cluj-Napoca în 18 aprilie.

Comenteaza