Aplicație pentru plata cu cardul a parcării. De ce e mai ieftină decât achitarea cu SMS

Aplicație pentru plata cu cardul a parcării. De ce e mai ieftină decât achitarea cu SMS

Șoferii vor putea achita cu cardul bancar, prin intermediul unei noi aplicații, prețul parcării.

 

Primarul Emil Boc a promis că, din toamna acestui an, Primăria va lansa o aplicație prin care parcările din oraș se vor putea achita cu cardul. În prezent, se poate plăti cu cardul la parcometre, respectiv există și posibilitatea achitării staționării prin SMS.


Pentru a realiza noua aplicație, Primăria avea nevoie de ”o suită” de aplicații. Este vorba despre șase programe soft. Licitația prin procedură simplificată a avut loc zilele trecute și a produs un câștigător. Este vorba despre societatea Piconet SRL, din Timișoara. Principalul acționar al societății este Claudiu Suma, concurentul cunoscutului director clujean din IT Voicu Oprean, pe piața serviciilor de monitorizare a flotelor autor. Timișoreanul, prin ETA Automatizări, a dezvoltat sistemul SafeFleet, în timp ce Oprean, la AROBS, a construit platforma TrackGPS. Dar aici vorbim de Piconet, care a realizat și sistemul de plată a parcării prin SMS, la Cluj.


Prețul pentru serviciile software solicitate de Primărie este foarte mic. Cererea și oferta s-au întâlnit la suma de 18.609,76 de lei, mai rotund 4.000 de euro, iar suma include și mentenanța pe cinci ani.

Ce are de câștigat clujeanul? Viteză, ba chiar și bani. Prin plata cu SMS, șoferul achita procesatorului de plăți cam un leu pe fiecare oră de parcare. În schimb, la plata cu cardul prin aplicație, va achita doar prețul staționării. Procesatorul de plăți își obține banii de la Primărie, care a negociat un preț mult mai avantajos. Cum spunea și primarul, sistemul va fi funcțional din toamnă.


Deocamdată, la automatele de plată din parcările cu bariere nu se va putea plăti cu cardul. Acolo în continuare este nevoie să veniți cu mărunțiș, deși suntem în 2018, an în care în Norvegia nu se mai plătește nimic cu cash.


Municipalitatea se pregătește să lanseze o licitație și pentru înlocuirea parcometrelor din oraș. Cele mai multe au 15 ani vechime. Noile parcometre ar urma să fie inteligente, ca să permită verificarea automată a vehiculelor pentru care nu s-a plătit contravaloarea parcării.

Taxe orare pentru ocuparea unui loc de parcare în zona centrală/parcometre

30 de minute zona I/1 oră zona II – 2 lei
1 oră zona I/2 ore zona II – 5 lei
2 ore zona II/4 ore zona II – 10 lei 

Comenteaza