Aplicaţie pentru proprietarii de terenuri din Sopor. Dezbatere publică pe tema celui mai nou cartier din Cluj

Aplicaţie pentru proprietarii de terenuri din Sopor. Dezbatere publică pe tema celui mai nou cartier din Cluj

Clujenii sunt invitaţi la o dezbatere publică cu privire la realizarea master planului și planului urbanistic zonal (PUZ) pentru zona Sopor, care se întinde pe o suprafață de 250 ha.

În cadrul întâlnirii, programată joi, 31 ianuarie, de la ora 17:00, la Centrul de Cultură Urbană Casino, se va discuta despre reglementările urbanistice pentru zona Sopor, care vor sta la baza temei de concurs de proiectare pentru găsirea celei mai bune strategii de urbanizare.

Aplicaţie pentru terenurile din Sopor 

Totodată, Primăria Cluj-Napoca pune la dispoziția proprietarilor de terenuri din zonă un instrument care le permite să își identifice parcela pe care o au în proprietate. Aplicația poate fi accesată AICI!  Prin intermediul aplicației, până în 28 februarie, aceștia sunt invitați să completeze un chestionar prin care pot să formuleze propuneri cu privire la funcțiunile și utilizările pe care le doresc pentru terenurile pe care le au în proprietate. Toate propunerile vor fi atent analizate de către echipa de proiect.

”Avem această oportunitate de a configura de la zero un cartier întreg, ținând cont de cele mai actuale standarde de urbanizare care pot oferi un nivel de calitatea vieții ridicat, care să răspundă tuturor nevoilor unei comunități în secolul XXI. E un proces în care intenținăm să folosim toate instrumentele pe care tehnologia sau ecosistemul orașului le oferă în acest moment.

Partenerii noștri de la Ordinul Arhitecților au creat acest instrument de comunicare digital, care crește accesul cetățenilor la informație și totodată le oferă o cale directă către nivelul strategic de decizie a tuturor punctelor de vedere ale proprietarilor, pentru a putea fi luate în calcul atunci când se creionează masterplanul.

Centrul de Inovare și Imaginație Civică ne permite să oferim un spațiu de comunicare și consultare inovativ, unde toți cei prezenți își pot argumenta punctele de vedere sau pot solicita detalii până la cel mai înalt grad tehnic cu privire la principiile și la prioritățile zonei”, a explicat Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca și coordonatorul CIIC.  

Planşa pentru Sopor şi concurs de 3 milioane de lei 

Primăria a publicat, la finalul lui 2018, planșa cu PUZ pentru cel mai nou cartier al Clujului. Acesta urmează să devină subiectul unui concurs de soluții internaţional, iar premiile puse la bătaie însumează peste 3 milioane de lei (premiul I (contractul de proiectare) - 2.800.000 lei fără TVA, premiul II - 120.000 lei şi premiul III - 70.000 lei.).

Este vorba despre cartierul Sopor, care se va întinde pe 240 ha. Concursul de soluții privind PUZ, organizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), va fi lansat în 2019, va beneficia de un juriu naţional şi internaţional, şi va fi deschis pentru atât pentru experţii români, câti şi pentru cei europeni. 

În noul cartier vor locui între 50.000 şi 70.000 de oameni. "Vreau ca Sopor să fie un model de referinţă pentru România, un cartier ca la carte. Avem exemplu negativ Bună Ziua, construit de privaţi care nu au lăsat loc pentru aceste facilităţi. Vedeţi că ne străduim de trei ani să lărgim strada", declara primarul Emil Boc, la Realitatea FM Cluj.  

Comenteaza