Aprobate pentru autostrăzi și drumuri naționale, RADARELE FIXE nu se pot instala pe străzile din Cluj-Napoca. Răspunsul edilului Boc

Aprobate pentru autostrăzi și drumuri naționale, RADARELE FIXE nu se pot instala pe străzile din Cluj-Napoca. Răspunsul edilului Boc

Întrebat despre instalarea de radare fixe pe străzile din Cluj-Napoca, edilul Emil Boc a răspuns că nu există cadru legal pentru acest lucru. 

"Întrebați mai sus. De ani de zile se tot promite. Sper ca Parlamentul să modifice această lege. Avem radare, avem bani, dar nu avem cadru legal. E o măsură bine venită, eu o susțin, în zone critice", a declarat edilul Emil Boc, la ZIUA LIVE. 

Numărul total al accidentelor cu victime a scăzut de la 568 în 2019, la 509 în 2020. Potrivit raportului edilului, numărul accidentelor cu victime în care sunt implicate trotinete, bicicliști și pietoni este în creștere totuși. 

Radarele fixe ar putea fi instalate pe următoarele străzi:

Bulevardul 21 Decembrie 1989,
Strada Frunzișului, 
Bulevardul Muncii, 
Strada Moș Ion Roată 

Radare pe autostrăzi și drumuri naționale

Legea care stabileşte măsuri de eficientizare a monitorizării traficului rutier a fost promulgată, la final de 2022, de preşedintele Klaus Iohannis. Noua lege vizează monitorizarea traficului rutier pe drumurile publice într-un sistem integrat şi reglementează condiţiile în care pot fi utilizate datele colectate astfel.

Actul normativ prevede instituirea Sistemului integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România, denumit e-SIGUR, sistem de interes naţional, complementar sistemelor inteligente de transport. Monitorizarea traficului rutier pe drumurile publice se realizează prin intermediul sistemelor de transport inteligente, parte integrantă din drum, într-un sistem integrat şi interoperabil.

Sistemul e-SIGUR va semnala:

  • depășirea limitei maxime admise de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum
    încălcarea interdicţiei sau restricţiei de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare
  • nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului
  • conducerea pe drumurile publice un vehicul a cărui înmatriculare este suspendată
  • nerespectarea regulilor privind trecerea la nivel cu calea ferată
  • comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice
  • controlul achitării tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale
Etichete
Comenteaza