Aquapark și bază sportivă versus Parcul Est. "Avem mii de solicitări pentru aquapark"

Aquapark și bază sportivă versus Parcul Est. "Avem mii de solicitări pentru aquapark"
Aquapark și bază sportivă versus Parcul Est. "Avem mii de solicitări pentru aquapark"
Aquapark și bază sportivă versus Parcul Est. "Avem mii de solicitări pentru aquapark"
Aquapark și bază sportivă versus Parcul Est. "Avem mii de solicitări pentru aquapark"

Un deputat de Cluj acuză Primăria că anulează Parcul Est - Între Lacuri propus de specialiști și societatea civilă într-o petiție cu 3.000 de semnatari, pentru a face aquapark și bază sportivă.

Deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru a luat atitudine joi faţă de intenţia Primăriei Cluj de a construi un aquapark şi o bază sportivă în Cluj-Napoca.

"Diferența între cel mai mare spațiu verde al Clujului și aquapark, plus bază pentru sport de performanță este între un spațiu public, cu acces general și gratuit, care potențează caracterul natural al zonei, vs. un spațiu cu acces extrem de restricționat în baza sportivă și cu taxă în aquapark.

Constatarea primarului Emil Boc că Primăria are un teren liber de sarcini în zona fostei pepiniere, anunțată pompos în ședința de consiliu local de ieri, este o informație oferită de membrii grupului civic de inițiativă SOS (Societate Organizată Sustenabil) încă de acum 5 ani, când a oferit Primăriei harta proprietăților publice și private din zona fostei pepiniere.

Deși Primăria a anunțat public că este de acord cu ideea Parcului Est - Între Lacuri încă de la inaugurarea Parcului Iulius, dar și că alocă sume de bani pentru negocieri cu proprietarii privați, promisiunile nu s-au concretizat.

În schimb, în loc de a aloca economicos resurse pentru un parc, Emil Boc anunță sume de 15-30 de milioane de euro pentru aquapark și de 2 milioane de euro pentru baza sportivă", a afirmat deputatul independent de Cluj Adrian Dohotaru.

Adrian Dohotaru: sportul de performanță trebuie bazat în primul rând pe sport de masă

Deputatul de Cluj nu împărtăşeşte viziunea primarului Emil Boc privind construirea acestei baze sportive.

"Primarul Emil Boc consideră eronat că „principala datorie a autorităților locale este de a crea infrastructură sportivă. Așa cum avem stadion, polivalentă, trebuie să avem baze sportive care să susțină sportul de performanță în orașul nostru". Dimpotrivă, sportul de performanță trebuie bazat în primul rând pe sport de masă. O prioritate pentru oraș este a avea baze sportive în fiecare cartier al orașului, pentru toți clujenii, abia apoi pentru performanță. E mai important dintr-o perspectivă de politici publice ca sportul să poată fi gândit în termeni de sănătate ca prevenție și nu ca spectacol.

Emil Boc crede că „aquapark-ul este o nevoie actuală a Clujului". Un aquapark extrem de costisitor nu are cum să fie o necesitate într-un oraș în care nu există locuri de joacă adecvate între blocuri, spații verzi la fiecare câteva sute de metri, câte un parc ori o bază sportivă în fiecare cartier", crede deputatul Adrian Dohotaru.

Viceprimarul Clujului: avem mii de solicitări pentru aquapark

În replică, repezentanţii municipalităţii, spun că nu vor să polemizeze cu susţinătorii Parcului Est, dar că cele două obiective, aquaparkul şi baza sportivă sunt absolut necesare pentru Cluj-Napoca.

"Avem mii de solicitări din partea clujenilor să facem un aquapark dar până acum nu am găsit terenul adecvat. De asemenea sportul profesionist trebuie să aibă o bază modernă. Bineînţeles că nu se exclude extinderea unor zone verzi în municipiu. Amenajăm Parcul Feroviarilor, în cartierul Între Lacuri facem părculeţ pe o suprafaţă de 9000 de metri pătraţi şi totodată suntem la faza de cadastrare a zonei La Terenuri din Mănăştur, unde pe circa 5 hectare vom face o bază sportivă, pe modelul celei din Gheorgheni, dar mai mică", a declarat pentru ZIUA de CLUJ Dan Tarcea, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca.

Comenteaza