Arafat, sfătuit să nu mai fie supărat pe Cluj

Arafat, sfătuit să nu mai fie supărat pe Cluj
Nu are heliport sau clinici specializate şi, totuşi, judeţul Sălaj a primit elicopter pentru intervenţii de urgenţă. În Zalău n-a existat nici măcar unitate SMURD până de curând, dar secretarul de stat a decis că elicopterul trebuie să ajungă acolo şi nu la Cluj.

În afara ambulanţelor şi a autospecialelor achiziţionate printr-un program european, distribuite în cele şase judeţe din Regiunea Nord-Vest, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sălaj s-a ales cu o unitate a Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) echipată cu tot necesarul, a precizat directorul de proiect, Gheorghe Strâmb.

În plus, noul secretar de stat din cadrul Ministerului de Interne, Raed Arafat, a decis că se impune să doteze unitatea din Zalău şi cu un elicopter, în condiţiile în care Clujul - considerat drept cel mai mare centru medical din regiune, nu dispune de aşa ceva. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan, consideră că Arafat ar trebui să treacă peste supărările pe care le are în privinţa Clujului.

La finalul implementării proiectului ce viza dotarea bazelor pentru intervenţii în situaţii de urgenţă din Regiunea Nord-Vest, s-a concluzionat despre avantajele judeţelor implicate. Gheorghe Strâmb (fostul comandat al ISU Satu Mare), a precizat că finanţarea accesată pe cele două contracte semnate pe Regiunea Nord-Vest a acoperit doar o treime din necesarul unităţilor de intervenţii pentru situaţii de urgenţă. S-au achiziţionat 76 de autospeciale şi ambulanţe, împărţite în cele şase judeţe din regiune: Cluj, Sălaj, Satu Mare, Maramureş, Bihor şi Bistriţa-Năsăud. Un avantaj considerabil pare să-l fi avut judeţul Sălaj, care pe lângă autospeciale s-a ales cu o unitate SMURD şi cu un elicopter. Recent, Arafat a decis, din postura de proaspăt secretar de stat, să transfere elicopterul la Zalău, pentru a deservi unitatea SMURD nou-înfiinţată, în condiţiile în care Clujul face lobby la Bucureşti de mai mulţi ani pentru a obţine un elicopter. Vakar a apreciat că lui Arafat ar trebui să îi treacă supărarea şi să îşi îndrepte atenţia şi spre Cluj. „Înţeleg că acum 20 de ani au existat nişte neînţelegeri, însă, cred că problema aceasta ar trebui să fie uitată acum. Clujul este cel mai mare centru medical şi nu se poate trece peste acest lucru", a spus Vakar. El şi-a permis să şi glumească, susţinând că tot echipajele din Cluj vor opera cu elicopterul din Sălaj. „La Zalău nu sunt specialişti, tot echipajele din Cluj vor lucra cu acest elicopter. La Zalău nu există nici clinici performante, nici heliport. În cazul unor urgenţe, elicopterul va aduce victimele la Cluj-Napoca. Sigur, sunt de acord ca fiecare judeţ ar trebui să dispună de cel puţin un elicopter, dar Clujul trebuia să aibă prioritate, mai ales că la noi se va realiza şi spitalul regional de urgenţă. Pe deasupra, noi vom dispune şi de un heliport ce va fi gestionat de unitatea specială de aviaţie din cadrul Ministerului de Interne. CJ a alocat pentru acest obiectiv şi teren, şi 250.000 de lei", a menţionat Vakar. Coordonatorul proiectului ce a vizat dotarea unităţilor ISU din regiune a apreciat că pe noul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene s-ar putea aloca mai mulţi bani. „Deocamdată am câştigat un nou proiect ce vizează dotarea inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă cu autoscări, pentru intervenţii la înălţime", a explicat Strâmb. De altfel, adjunctul şefului ISU Cluj, colonelul Adrian Dobre, a precizat că aceasta este una dintre problemele mari cu care se confruntă pompierii, având în vedere că noile clădiri din oraş sunt tot mai înalte, iar astfel de intervenţii se vor înmulţi. Valoarea totală a proiectului implementat până în prezent de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Transilvania de Nord se ridică la 10,1 milioane de lei.

 

Comenteaza