Arhitecţii juniori schimbă faţa zonelor protejate

Arhitecţii juniori schimbă faţa zonelor protejate
80 de studenţi vor propune soluţii pentru situri protejate din Transilvania, în cadrul unei universităţi de vară. Ideile vor putea fi folosite în concursuri organizate de primării.

Strada Kogălniceanu, subiect de discuţii privind pietonalizarea, şi Grădina Botanică din Cluj-Napoca se află printre temele de lucru în cadrul universităţii organizate de Filiala Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România (OART).

„Urmărim documentarea şi analizarea interdisciplinară a unor situri protejate din Transilvania, în vederea detectării potenţialului existent şi formularea unor idei de reabilitare şi revitalizare a fondului valoros în folosul activităţilor culturale multiple", au menţionat organizatorii universităţii care se desfăşoară în prima jumătate a lunii iulie. „Ideea este ca propunerile generate în cadrul acestei universităţi să fie folosite. Unele dintre ele pot fi de ajutor pentru pregătirea temelor de concurs pentru obiectivele pe care le punem în discuţie şi care au nevoie de astfel de concursuri", a explicat Szabolcs Guttmann, preşedintele OAR Transilvania.

Studenţii care participă la universitatea de vară (de la diverse specializări, de la arhitectură, peisagistică, sociologie la comunicare, turism-geografie sau istoria artei) vor lucra la opt secţii. Printre teme se află documentarea urbanistică şi peisageră a Grădinii Botanice şi a Grădinii Mikó din Cluj-Napoca, dar şi documentarea urbanistică, interdisciplinară a străzii Kogălniceanu din Cluj-Napoca. Amenajarea străzii din centrul istoric al oraşului este un subiect de dezbatere de mai multe luni, administraţia locală anunţând chiar un concurs de soluţii pentru găsirea celei mai bune variante. Acesta nu a fost însă lansat, iar cele mai ample controverse le-a ridicat ideea amplasării unui parking în zonă, care a adunat şi adepţi, şi contestatari.

Participanţii la universitatea de vară vor studia şi alte zone din Cluj şi din regiune, cum ar fi Piaţa Centrală din Bistriţa. De asemenea, cursanţii lucrează la inventarierea a 10 sate de pe Valea Someşului din judeţul Bistriţa-Năsăud, la inventarierea Conacului Béldy din comuna Geaca (judeţul Cluj), la inventarierea bisericilor restaurate de arhitectul Kós Károly din zona Călatei din Cluj şi Sălaj şi vor face propuneri pentru punerea în circuit cultural a Bisericii Fortificate din Ocna Sibiului (judeţul Sibiu).

Universitatea de vară din 2013, cu tema „ În căutarea scenelor culturale din Transilvania", este organizată de OART în colaborare cu Societatea Muzeului Ardelean, Universitatea Tehnică şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, împreună cu primăriile din Cluj-Napoca, Bistriţa şi Ocna Sibiului, Ordinul Franciscan din România, Biserica Romano-Catolică din Sibiu. Cursurile, analizele şi dezbaterile se vor desfăşura în perioada 1-14 iulie, cu sediu central (prezentări publice şi dezbateri) la Mănăstirea Franciscanilor din Cluj-Napoca. Din program fac parte prezentări, dezbateri şi expoziţii despre spaţii publice, probleme de reabilitare a centrelor istorice sau branding al oraşelor. Unul dintre subiectele de dezbatere anunţate este şi noul Plan Urbanistic General pentru Cluj-Napoca, care ar fi trebuit să intre în vigoare de doi ani, dar care încă nu este adoptat oficial. Vor participa 80 de studenţi, cei mai mulţi dintre ei cu studii de arhitectură.

Comenteaza