Arhitectul care a regândit Parcul Feroviarilor: "Oamenii se plâng pe bună dreptate. Totul ţine de finanţare"

Arhitectul care a regândit Parcul Feroviarilor: "Oamenii se plâng pe bună dreptate. Totul ţine de finanţare"

Vlad Sebastian Rusu, arhitectul care a câştigat concursul de soluţii pentru amenajarea Parcului Feroviarilor, a vorbit despre cum anume se va transforma zona verde din Piaţa Abator. Deşi există proiect şi constructor, nu sunt bani, iar oamenii sunt nemulţimiţi că parcul stă dărăpănat şi mizer. 

Nord Conforest SA va efectua lucrările, același constructor care a amenajat Baza Sportivă Gheorgheni, și are în lucru Parcul „Între Lacuri”, Pădurea Clujenilor și parcul IL Caragiale.

"Oamenii se plâng pe bună dreptate, pentru că concursul de soluţii pe care noi l-am câştigat a fost organizat în 2018, în 2020 noi am predat proiectul tehnic, de atunci s-a stabilit constructorul şi aştptăm în lipsa unui buget, din cât înţeleg. Nu există probleme de ordin tehnic, avize. Totul ţine de finanţare", a declarat Vlad Sebastian Rusu, la un post de radio local. 

"Acest parc este extrem de privilegiat în relaţie cu Someşul, se vor amenaja cele două maluri şi crearea a două pasarele pentru a crea legătura între acestea. Proiectul cu cel al celor de Practica nu se exclud. Dorim un parc natural, cu vegetaţie naturală, să există lacurile, să avem o natură cum o regăsim în afara oraşului. Am gândit şi o gestiune a apelor pluviale, care să decanteze în lacurile acestea", a mai spus arhitectul. 

Amenajarea Parcului Feroviarilor, în suprafață de 53.457 mp, prin plantarea de arbori și alte tipuri de vegetație, amplasarea de bănci moderne, echipamente de joacă și de fitness, realizarea unui loc pentru jocuri de masă, instalarea de cișmele, rastele pentru biciclete, iluminat public. Contractul este de 36 milioane de lei, iar durata de realizare a investiției este de 22 de luni.

 Vor fi realizate de asemenea două lacuri de agrement (unul de 1.088 mp, celălalt de 548 mp), despărțite de o platformă de odihnă, de pe care va putea fi admirată priveliștea. Parcul Feroviarilor va oferi un nivel ridicat de biodiversitate, toate amenajările propuse ținând cont de obiectivele legate de protejarea naturii și a mediului înconjurător. Amenajarea străzii Parcul Feroviarilor, prin înlocuirea integrală a pavajului, a mobilierului urban și a sistemului de iluminat, precum și prin plantarea de arbori.

Vor fi amenajate piste pentru biciclete și vor fi amplasate stații de alimentare pentru bicicletele și trotinetele electrice. Amenajarea malurilor Someșului Mic din dreptul Parcului Feroviarilor, prin amenajări peisajere, noi alei pietonale (din lespezi de piatră), vegetație, mobilier urban și iluminat cu sistem led.

Realizarea a două pasarele pietonale. Vor fi realizate două pasarele destinate pietonilor și bicicliștilor, care vor face legătura cu parcul, dinspre strada Traian. Tot pe malurile Someșului vor fi construite două amfiteatre de mici dimensiuni și două platforme pentru odihnă.

Parcul Feroviarilor a trecut din proprietatea Ministerului Transporturilor în cea a Primăriei Cluj-Napoca în 2017, după numeroase solicitări ale administrației locale. În perioada scursă până acum a fost aleasă cea mai bună soluție de reabilitare - printr-un concurs internațional și au fost realizate lucrările de proiectare.

Comenteaza