Exclusiv Foto Aşa ar fi trebuit să arate Piaţa Mihai Viteazul: fără maşini pe latura nord, cu spaţiu pietonal şi de agrement, iar statuia coborâtă 2 m

Aşa ar fi trebuit să arate Piaţa Mihai Viteazul: fără maşini pe latura nord, cu spaţiu pietonal şi de agrement, iar statuia coborâtă 2 m
Aşa arată în 2018 Piaţa Mihai Viteazu | Foto: Primaria Cluj Napoca

Arhitectul Vasile Mitrea, artizanul cartierelor Clujului şi unul din cei mai apreciaţi specialişti în urbanism, dezvăluie cum "a desenat" Piaţa Mihai Viteazul la momentul aducerii statuii ce i-a dat numele. Nu i-au fost aprobate planurile, dar susţine că sunt aplicabile şi astăzi. 

Într-un articol din revista ”Tribuna” nr. 52/1976, academicianul Ștefan Pascu susținea amplasarea în Cluj-Napoca a unui monument dedicat lui Mihai Viteazul, iar locația aleasă a fost într-un fel și justificarea numelui dat pieței (care în secolul trecut era una agro-alimentară), care în 1966 urma să primească ansamblul Horea, Cloșca și Crișan.

Intenția a fost abandonată curând și scuarul din fața actualului cinematograf Florin Piersic a devenit un spațiu destinat relaxării de scurtă durată, servit de o distribuție aleatorie de pete verzi (peluze, flori și arbuști de talie foarte mică), luminate noaptea de lămpi-pitici (autor: arhitectul Salvanu Virgil Jr.). Nu erau și bănci de odihnă/fig. 1și 2. Apoi s-a adăugat bazinul cu jeturi, iar după 1989 a apărut monumentul ”Flacăra veșnică”, în 2003.

viteyu

viteyu

Revenind la anii 1960, intenția de realizare a monumentului Mihai Viteazul a condus la elaborarea unui studiu de sistematizare în 1969, dar (nu se cunosc motivele) comanda pentru întocmirea proiectului de execuție în cadrul Institutului de Cercetare și Proiectare Cluj-Napoca a venit abia după șase ani.

În cadrul unei discuții la nivelul conducerii județului (30.07.1975) am prezentat mai multe poziții de amplasare a grupului statuar (statuia ecvestră și bazoreliefurile): pe direcția-perspectivă a străzii Barițiu (spre est) cu două locații (A și B) și pe axa scuarului (C), având ca fundal cinematograful.

Locațiile A și B aveau ca motivație anularea circulației auto de pe latura de nord a scuarului (varianta III din studiu) ce ar fi permis crearea spre sud a unui spațiu doar pietonal și de agrement/ figura 3, cu zone plantate (umbrite), vegetație cu o cromatică diversă și mobilier urban adecvat, iar circulația auto de la nord, urma să se înscrie în cele patru benzi propuse la sud.

Aceptul dat la nivel județean, nu a fost însușit de Consiliul Culturii și Educației Socialiste (CCES) de la București, optându-se pentru varianta cu amplasarea monumentului la intersecția celor trei axe ale scuarului/ figura 4.

viteyu

viteyu

În ceea ce privește conceperea ansamblului monumental, am susținut varianta care pleda pentru o incintă a meditației (coborâtă cu 1,48 m față de nivelul circulației pietonale curente), în care statuia și bazoreliefurile se înscriau într-o anume scenografie epică (figura 5).

Dar comisia CCES. și insistențele sculptorului Marius Butunoiu (ce activa la Casa Centrală a Armatei) au promovat varianta cu o platformă pe care se ridica soclul, cu scări dispuse pe cele trei axe și cu bazoreliefurile încastrate în parapetele platformei (în favoarea arhitectului Alexandru Manciac) și am finalizat compoziția și detalierea scuarului, nelăsându-mă convins de intenția de a se amplasa și statuile a 12 căpitani (mai erau atâtea lucrări în atelierul sculptorului?) din armata voievodului.

Spre regretul meu, ceea ce s-a realizat nu a fost produsul unui concept de echipă, sculptorul susținut de CCES fiind preocupat doar de ofertele sale și mai puțin de condiționările spațiului public în cauză.

viteyu

Dar au trecut peste 40 de ani de la ”dezvelire” (1976) și trecerea timpului n-a rămas fără urme. Pentru a se trece la stoparea procesului, în 2018 am făcut un inventar al zonelor degradate pe care l-am trimis la primărie, sprijinit de Camera de Comerț și Industrie și de cadre didactice de la Universitatea Babeș-Bolyai.

După câteva luni, administrația locală a intervenit în piesă, subscriind la propunerea de restaurare a întregului scuar. De altfel intrarea în anul Centenarului a declanșat acțiuni de întreținere și la alte monumente de for public, lucrările find spre finalizare.

Revenind la ansamblul Mihai Viteazul, unde sper că a fost urmărită buna execuție (spre a se preîntâmpina de exemplu căderea plăcilor de pe soclu), aș mai adăuga unele observații. Îmi mențin punctul de vedere că eliminarea circulației de pe latura de nord a scuarului (ce ar fi preluată prin lărgirea profilului de la sud) și reconsiderarea ca atare a compoziției în favoarea pietonilor, n-ar trebui neglijată în viitor, deși acum era momentul.

Nu cred, de asemenea, că fântâna cu jeturi de la coada calului a fost o inițiativă de aplaudat. Nu este binevenită nici propunerea ca în această piață, cu o anume semnificație, să se facă o degajare totală pentru a favoriza ”evenimente” cotidiene... Mă bucur însă că Centenarul a declanșat această acțiune amplă de reabilitare a multor zone din municipiu.

                                                                                                             Articol semnat de arhitectul Vasile Mitrea

3,2 milioane de lei pentru statuia lui Mihai Viteazul 

Lucrările de modernizare a Pieţei Mihai Viteazul din centrul Clujului au fost finalizate în 17 noiembrie 2018.

Reabilitarea statuii s-a făcut de către asocierea Euras - Arh. Service Guttmann & Comp. Valoarea contractului este 3,2 milioane de lei, cu taxa pe valoarea adăugată, și include serviciile de proiectare, elaborarea studiilor și expertizelor de specialitate extinsă, a documentațiilor tehnice și execuția lucrărilor de primă intervenție, de consolidare și restaurare a statuii.

VEZI AICI Cum a ajuns statuia lui Mihai Viteazul la Cluj!

Refacerea trotuarelor și aleilor din piaţă, lucrările la zonele verzi, modernizarea iluminatului stradal au revenit RADP, care s-a apucat de șantier în aprilie. Regia este în subordinea primăriei. "Investiția realizată de primărie pentru reabilitarea Pieței Mihai Viteazul a cuprins lucrări de consolidare, restaurare și conservare pentru statuia ecvestră a domnitorului, lucrări de reabilitare ale pieței pe o suprafață de aprox. 4.000 mp, inclusiv montarea de piatră naturală, îmbunătățirea zonelor verzi și reabilitarea vechiului sistem de iluminat public, pentru reducerea consumului de energie electrică", a declarat primarul Emil Boc. 

Bancă "smart" şi Wi-Fi gratis 

Primăria a amplasat și o bancă "smart" pentru trecători în Piața Mihai Viteazul, ce se alimentează cu energie solară și permite încărcarea telefoanelor sau tabletelor. De asemenea, Primăria Cluj-Napoca oferă clujenilor și turiștilor acces gratuit la internet Wi-Fi în zona Pieței Mihai Viteazul", scrie Boc, pe Facebook.

Depuneri de coroane de flori în Piaţa Mihai Viteazul 

În 1 decembrie, Instituția Prefectului județul Cluj, Primăria Cluj-Napoca și Divizia 4 Infanterie „GEMINA” deschid manifestările dedicate zilei naționale prin depuneri de coroane la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, de la ora 09:00.

VEZI ŞI Cum vor sărbători clujenii 1 Decembrie în anul Centenarului. Programul festivităţilor de Ziua României 

Comenteaza