Asfalt "la pachet" în centrul oraşului comoară, din 2014

Asfalt
Proiectul de 7,4 milioane de euro care ar urma să aducă în normalitate o parte din arterele din centrul Clujului va fi pus în operă, începând cu anul următor.

Străzile Moţilor, Memorandumului, Avram Iancu şi I.C. Brătianu, incluse în acest proiect, vor fi modernizate, lucrările fiind estimate să înceapă în 2014. Administraţia locală speră ca anul acesta să lanseze licitaţiile din cadrul proiectului european „reabilitarea indrastructurii oraşului comoară". Proiectul este în prezent în evaluare tehnică la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, autoritate intermediară de management pentru proiectele polului de creştere Cluj-Napoca.

Chiar dacă conducătorii auto clujeni au sesizat, în repetate rânduri, situaţia dezastruoasă a arterelor din zona centrală - Memorandumului, Avram Iancu sau Moţilor, administraţia locală a replicat în repetate rânduri că este legată de mâini şi de picioare la capitolul asfaltare. Primarul Emil Boc a anunţat public că pe respectivele străzi nu se pot face decât lucrări de întreţinere, deoarece, în caz contrar, primăria ar putea rămâne fără fondurile necesare. Aceasta deoarece administraţia locală vrea să folosească bani europeni pentru lucrările de modernizarea şi a depus în acest sens un proiect pentru asfaltarea arterelor Moţilor, Memoramndumului, Avram Iancu şi I.C Brătianu.


În total se vor moderniza 2,8 kilometri de drum, valoarea totală a proiectului fiind de peste 7,4 milioane de euro (6,1 milioane de euro este valoarea lucrărilor de contrucţii şi montaj, adică partea estimată de la licitaţie a contractului). De asemenea, se vor amenaja 27 de intersecţii, 700 mp de spaţiu verde şi se vor crea 68 de amenajări pentru persoane cu dizabilităţi. Deocamdată proiectul a fost declarat eligibil şi urmează să parcurgă etapele următoare, până la semnarea contractul de finanaţare.


„Proiectul a trecut de evaluarea de administrativă şi de eligibilitate şi în prezent este în evaluare tehnică la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest. Nu ştim cât va dura această etapă. La unele proiecte pe fonduri europene a durat mai mult, la altele mai puţin. Noi sperăm ca anul acesta să lansăm licitaţia de execuţie din cadrul proiectul. Sperăm să nu apară probleme şi contestaţii. La anul, cu siguranţă, vom putea începe efectiv lucrările de modernizare", a declarat Ovidiu Câmpean, şeful Direcţiei de Comunicare, Relaţii Comunitare şi Turism din cadrul primăriei.
Proiectul „refacerea infrastructurii oraşului comoară, modernizarea căi de acces spe centrul istoric" a fost de pus de municipiul Cluj-Napoca, în calitatea solicitant, pentru atragerea de fonduri nerambursabile prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, axa prioritară I, „sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere". Obiectivul proiectului constă în punerea în evidenţă a cetăţii medievale a Clujului prin reabilitarea şi modernizarea infrastructurii străzilor de acces spre monumentele istorice din centrului oraşului Cluj-Napoca. Valoarea totală a proiectului este de peste 7,4 milioane de euro, cu TVA, din care finanţarea nerambursabilă este de 5,8 milioane de euro.

 

Comenteaza