Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică: ANRE îndeamnă la neplată permiţând schimbarea furnizorului de energie cu factura neachitată

Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică: ANRE îndeamnă la neplată permiţând schimbarea furnizorului de energie cu factura neachitată
Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) apreciază că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) îndeamnă clienţii la neplată permiţându-le să schimbe furnizorul de electricitate chiar dacă au factura neachitată.

"AFEER reiterează propunerea ca înainte de a-şi schimba furnizorul, un client final să plătească toate facturile, mai puţin pentru ultima lună de consum. Susţinem orice măsură care vizează îmbunătăţirea serviciilor la clienţii corecţi, dar nu înţelegem acest îndemn la neplată", potrivit unui comunicat al Asociaţiei.

ANRE a aprobat miercuri un ordin privind de procedura de schimbare a furnizorului de electricitate, care prevede, printre altele, posibilitatea înlocuirii firmei de furnizare în orice zi calendaristică, scurtarea procedurii şi eliminarea condiţiei privind plata facturii.

Printre modificările aduse prin acest ordin se numără eliminarea posibilităţii suspendării procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică, ca urmare a neachitării facturilor de energie electrică, precum şi prevederea explicită a faptului că schimbarea furnizorului este gratuită, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de parcurgerea etapelor specifice.

Asociaţia precizează că furnizorul de energie electrică îşi asumă un risc pentru ultima factură pe care urmează să o emită, iar decizia ANRE ar putea conduce la impunerea de către furnizori a unor garanţii financiare, care măresc costurile şi sunt greu de constituit de către unii consumatori.

AFEER mai arată că un furnizor care cumpără energie electrică de la un producător de pe bursa de energie OPCOM trebuie să plătească producătorului în primele şapte zile ale lunii următoare, în timp ce consumatorul final are la dispoziţie 60 să achite factura emisă de furnizor.

Etichete
Comenteaza