Asocierile păguboase ale municipalităţii

Asocierile păguboase ale municipalităţii
Administraţia locală deţine încă 90% din capitalul social al unei societăţi împreună cu societatea Ambient Proiect, gândită pentru a amenaja şi a exploata o parcare subterană în Piaţa Avram Iancu.

Moştenită din epoca Funar, Societatea de Parcaje Avram Iancu figurează şi în prezent pe lista de investiţii a primăriei lui Boc. Acţiunile municipalităţii valoarează 900 de lei, iar firma are ca obiect de activitate închiriere şi subînchiriere bunuri imobilare proprii.

Potrivit contului de execuţie al bugetului local pe anul trecut, primăria clujeană a intrat doar în afaceri păguboase - fie nu le-a lichidat pe cele gândite din timpul administraţie Funar, fie a făcut altele mai proaste, cum este parteneriarul pentru Cartierul Tineretului.

Deşi deţine acţiuni în valoare de aproape 30 de milioane de lei la mai multe societăţi comerciale, câştigurile pentru bugetul local sau pentru clujeni sunt nule. Mai mult, multe dintre aceste asocieri au adus primăriei procese unde partenerii de afaceri cer despăgubiri de milioane de lei de la primărie.


Primăria a moştenit acţiuni din era Funar la Societatea de Parcaje Avram Iancu. În prima dintre ele, municipalitatea este asociată tocmai cu arhitectul pe care comisia de urbanism îl condamnă la fiecare şedinţă pentru că ar fi responsabil pentru unul dintre planurile urbanistice dezastruoase pentru oraş, cel din Făget. "Vorbim despre o societate care dorea să construiască o parcare şi pe care noi am sprijinit-o cu bani. Nu a mai putut executa proiectul şi ne-a dat acţiuni", a informat Biroul Mass media cu privire la politica actualei administraţii în ceea ce priveşte asocierea cu Ambient Proiect din Societatea de Parcaje Avram Iancu, înregistrată încă din 2001.

În schimb, arhitectul Ionel Vitoc, de la Ambient Proiect, spune că respectiva firmă nu funcţionează, însă a fost gândită pentru a exploata parcajul subteran care urma să se realizeze în Piaţa Avram Iancu. "90% deţine primăria, 5% am eu şi 5% are Camera de comerţ. Eu am făcut un proiect de parcaj subteran la acea vreme pe care primăria mi l-a plătit. L-am câştigat în urma unui concurs. Eu vreau să ies afară din această firmă pentru că nu s-a făcut nimic şi să rămână primăria cu toată treaba. Pe vremea lui Funar s-au invocat problemele de trafic şi investitorul din Germania interesat să pună în operă proiectul s-a răzgândit. În campania electorală din 2004 toţi candidaţii şi-au însuşit proiectul parcării subterane şi s-au angajat că-l vor face pentru clujeni. După alegeri, primarul ales m-a chemat şi i l-am prezentat. Apoi acesta a fost folosit pentru ca primăria să se asocieze cu o altă firmă, însă nici de data aceasta nu s-a mai întâmplat nimic", a explicat Vitoc, care a mai precizat că va expune acest proiect, tocmai pentru ca opinia publică să înţeleagă că este unul făcut de un specialist.

În schimb, în 2006, la începutul administraţiei Boc, municipalitatea a intrat în negocierea directă cu firma Trans Electronic căreia i-a concesionat terenul din Avram Iancu, în zona Teatrului Naţional pentru a face o parcare subterană. Societatea este deţinută de Stelian Ilea, care este implicat în scandalurile cu şeful al Poliţiei Rutiere Alexandru Mureşan. Firma a mai încasat bani de la primărie, câştigând o licitaţie pentru furnizarea de parcometre ca unic distribuitor al WSA Electronic din Germania.

După ce s-a făcut respectiva asociere prin negociere directă pentru realizarea parcajul subteran s-a dovenit că principalul deţinător al terenului este Arhiepiscopia Ordodoxă care s-a şi împotrivit proiectului. În administraţia Apostu, consiliul local a reziliat contractul cu Trans Electronic pentru parcajul subteran, invocându-se impedimente de ordin tehnic.

Administraţia mai are participaţii la cluburile Universitatea şi Ecomax în valoare de peste 770.000 de lei. Pentru că deţine acţiuni la ambele echipe din aceeaşi ramură, în ultimii ani, nu a putut susţine cu fonduri cele două entităţi.

O altă asocierea păguboasă este cea dintre primărie şi Casarom pentru realizarea cartierului de locuinţe din Borhanci, asociere care angaja primăria să racordeze la utilităţi un teren de câteva zeci de hectare. Tot în timpul administraţia Apostu s-a reuşit recuperarea unei părţi din terenul din asociere, teren de peste 10 hectare pe care în prezent primăria vrea să amenajeze un cimitir.

Asocieri fără beneficii şi în era Boc

De asemenea primăria mai are acţiuni alături de celelalte municipalităţi clujene în societatea Tetarom, administratorul parcurilor industriale din judeţ, în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Eco Metropolitan (asociere de care liderul consilierilor PDL se plângea recent că primăria ar trebui să câştige mai mult), Asociaţia de Dezvoltare a Infrastructurii (gândită de pe vremea Funar pentru atragerea de fonduri europene, însă inactivă), dar şi în societatea Cartierul Tineretului. Ultima dintre acestestea este un parteneriat public privat cu Polus Real Estate (unde acţionari sunt Trigranit şi Arpad Paszkany) asociere direcţionată tot de administraţia Apostu cu girul Consiliul Local şi al prefectului de la acea vreme spre un parteneriat de producere de energie verde. Administraţia a fost însă acţionată în instanţă de asociatul Polus Real Estate care are pretenţii de milioane de lei de la bugetul local pentru neonorarea înţelegerilor contractuale.

 

Comenteaza