Atac la “fundaţia” blocurilor ANL de pe Mehedinţi

Atac la “fundaţia” blocurilor ANL de pe Mehedinţi
Vânzarea apartamentelor ANL din imobilele de pe strada Mehedinţi este departe de a se materializa. Primăria nu poate înscrie apartamentele în cartea funciară din cauza unui proces de revendicare.

Revendicatorii terenului pe care primăria a edificat cele trei blocuri ANL de pe strada Mehedinţi cer revocarea hotărârii prin care administraţia locală a cedat în anul 2000 terenul de 4.000 mp Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe pentru ridicarea construcţiilor. Noul Consiliu Local va dezbate la şedinţa de vineri solicitarea. Exectivului primăriei recomandă ca hotărârea să nu fie revocată deoarece a produs efecte juridice.

Terenul de 4.000 mp pe care au fost ridicate blocurile ANL de pe strada Mehedinţi este revendicat, iar primăria are un proces pe rol în acest sens. Iniţial, pentru aceste blocuri s-a dat un teren pe Calea Dorobanţilor în 2001, dar ulterior, pentru că acesta era revendicat, s-a mers pe amplasamentul de pe Mehedinţi nr. 41. Pentru acesta exista însă o cerere de revendicare pe Legea nr. 18 încă din 1991.

Potrivit primăriei, cererea de revendicare a fost respinsă de Comisia Locală de Fond Funciar, însă revendicatorii s-au adresat instanţei, dosarul fiind înregistrat în 2010. Reclamanţii din dosar (Napeu Avram, Balibanu Ileana, Ilea Horia, Petmezi Crina, Moldovan Melania, Perizek Laur Cătălin şi Ilea Octavian-Alexandu) cer punerea în posesie pe un teren de peste 6.000 de metri pătraţi, parcelă în care este cuprins şi amplasamentul pe care au fost construire blocurile de locuinţe ANL de pe strada Mehedinţi. Mai mult, aceştia au cerut primăriei să-şi revoce hotărârea prin care a alocat terenul de pe strada Mehedinţi către Agenţia Naţională pentru Locuinţe, hotărâre adoptată în anul 2000. De asemenea, au solicitat şi revocarea autorizaţiei de construire pentru cele trei blocuri.

Solicitarea revendicatorilor va fi dezbătură la şedinţa ordinară a Consiliului Local de vineri. Executivul primăriei a informat forul local că nu poate da curs solicitării şi că respectiva hotărâre nu poate fi revocată deoarece a produs efecte juridice. Primăria a respins deja solicitarea de revocare a autorizaţiei de construire pentru blocurile ANL de pe Mehedinţi.

În plus, aparatul de specialitate al administraţiei locale (Direcţia de Patrimoniu) a explicat că municipalitatea a încercat aplanarea conflictului cu revendicatorii în 2009, când Comisia de Fond Funciar a propus să le reconstituie dreptul de proprietate pe un alt amplasament. Revendicatorii au refuzat însă propunerea şi s-au adresat instanţei, căreia i-au cerut obligarea primăriei de a-i pune în posesie pe amplasamentul de pe strada Mehedinţi.

Următorul termen în acest proces a fost fixat pe data de 10 septembrie. Până la soluţionarea acţiunii, primăria nu poate iniţia demersurile de înscriere în cartea funciară a apartamentelor şi implicit nu poate demara procedurile de vânzare, chiar dacă există cadru normativ în acest sens şi solicitări de la chiriaşii din aceste blocuri ANL.

Situaţia de la Cluj-Napoca a creat chiar un cerc vicios. Municipiul este printre puţinele din ţară care nu au demarat aceste formalităţi de vânzare a apartamentelor ANL, motiv pentru care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului nu dă drumul licitaţiilor de execuţie pentru blocuri noi prin programul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, deşi primăria a depus documentaţiile pentru mai multe amplasamente din oraş (Sighişoarei sau Gimeşului), cel puţin aşa au explicat reprezentanţii primăriei din mandatul trecut faptul că nu au mai reuşit să construiască în oraş locuinţe pentru tineri prin programul ANL.

 

 

Etichete
Comenteaza