Atenţie! Când cineva îţi fotografiază casa, s-ar putea să te coste scump

Atenţie! Când cineva îţi fotografiază casa, s-ar putea să te coste scump
Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat regulamentul prin care imobilele şi terenurile neîngrijite vor putea fi supraimpozitate.

Primăria clujeană a întâmpinat o puternică rezistenţă din partea proprietarilor de imobile din zona centrală, când a încercat să pornească proiectul marii refaţadizări

În 2013, administraţia locală a pus la punct procedura de refaţadizare a clădirilor din centrul istoric al oraşului. Atunci, autorităţile anunţau că vor suporta 20% din costul lucrărilor, iar restul de 80% din sumă va fi acordată cu titlu de împrumut proprietarilor de clădiri care nu au bani pentru modernizare, oamenii fiind obligaţi să returneze banii în 10 ani. Dintre cei somaţi, mai puţin de 10% au demarat ulterior lucrările de refaţadizare.

Municipalitatea a încercat să sancţioneze proprietarii indisciplinaţi, dar legea nu i-a permis să facă acest lucru. Noul Cod fiscal i-a venit între timp în ajutor, oferindu-i puteri sporite. Practic, deţinătorii de clădiri sau terenuri intravilane neîngrijite ar urma, pe noul act normativ, să plătească impozite majorate cu până la 500%.

În ultima şedinţă de CL a fost aprobat regulamentul pe baza căruia se va trece la supraimpozitare. S-a stabilit astfel cadrul legal privind identificarea şi majorarea impozitului pentru clădirile şi terenurile neîngrijite din intravilanul municipiului.

„Regulamentul de stabilire a criteriilor de identificare a clădirilor şi terenurilor neîngrijite, în vederea aplicării prevederilor art. 489 alin. (5) - (8), din legea nr. 227/2015, privind Codul fiscal" a trecut cu o largă majoritate şi a avut parte de cea mai elaborată dezbatere, într-o şedinţă în care celelalte proiecte au trecut pe sistemul „mitralieră".

Conform hotărârii de consiliu local (HCL), Direcţia Inspecţie şi Control din cadrul Poliţiei Locale este cea care va trebui să raporteze care sunt clădirile şi terenurile neîngrijite. Poliţiştii primăriei vor trebui să fotografieze toate proprietăţile lăsate în paragină, iar pozele vor fi ataşate notei de conformitate.

„Direcţia Inspecţie şi Control din cadrul Direcţiei Generale Poliţia Locală este abilitată să efectueze verificări pe raza unităţii administrativ-teritoriale şi să întocmească fişele de evaluare, nota de constatare, somaţia şi procesul verbal de conformitate. Nota de constatare va fi însoţită obligatoriu de schiţe foto, care să ateste starea clădirii/terenului la data inspecţiei", se arată în HCL.

Consilierii au stabilit că poliţiştii trebuie să trimită somaţiile până cel târziu în 31 iulie a fiecărui an, iar proprietarii au timp până în 30 noiembrie să obţină avizele pentru a porni la treabă. Dacă până atunci nu încep lucrările, vor fi impozitaţi mai scump decât până atunci.

Nivelul exact al majorării impozitului este de până la 500%, dar acesta urmează să fie stabilit în fiecare an de consiliul local.

Inclusiv primăria este pusă în situaţia de a refaţadiza clădiri, la care este proprietară sau coproprietară. La nouă clădiri au fost scoase la licitaţie serviciile de proiectare, dar primarul Emil Boc s-a plâns că la patru dintre imobile nu s-a înscris nicio firmă de proiectare.

Legea înţelege prin clădiri neîngrijite acele imobile care sunt în stare avansată de degradare, insalubre, cu faţade nereparate, necurăţate, netencuite, nezugrăvite, cu geamuri sparte, iar în cazul terenurilor, că sunt în stare de paragină, acoperite de buruieni, părăsite, abandonate, insalubre, necurăţate, cu garduri nereparate sau neîntreţinute.

Comenteaza