Atenție, vitezomani! Primăria își cumpără radare

Atenție, vitezomani! Primăria își cumpără radare
Primăria a postat pe SEAP un anunț de cumpărare de aparate radar.

Direcția Generală Poliția Locală din cadrul Primăriei Cluj-Napoca cumpără radare. Pe SEAP a fost postat un anunț conform căruia Poliția Locală dorește să achiziționeze două aparate radar mobile tip "pistol laser". Oficial, acestea se numesc cinemometre.

Cum polițiștii comunitari nu au deocamdată dreptul de a opri și amenda șoferii în trafic, am discutat cu directorul Poliției Locale, Marcel Bonțidean, fost șef al Poliției Municipiului Cluj-Napoca, din cadrul IPJ, ca să aflăm cum vor fi folosite.

"Noi avem un protocol de colaborare cu Poliția Română. Ne-au transmis de curând o analiză a accidentelor rutiere și deceselor cauzate de accidentele rutiere din municipiu, pe primele nouă luni din acest an. Nu arată bine deloc, iar principala cauză este viteza. De aceea, am pornit demersurile pentru achiziția a două aparate radar mobile tip pistol laser pentru dotarea Poliției Locale. Dorim să oferim aceste radare prin contracte de comodat Poliției Rutiere, pentru creșterea siguranței cetățeanului. Este o măsură perfect legală. În acest moment, doar ei au dreptul de a folosi radarele pe drumurile publice. Nu ne vom amesteca în politica lor. Colegii noștri vor stabili locurile și momentele în care vor folosi aceste aparate, iar noi vom încerca să îi sprijinim", a spus Bonțidean.

Aceasta este prima dată când Primăria cumpără radare, dar nu și prima dată când are o astfel de intenție. În 2015, primarul Emil Boc propunea instalarea de radare fixe în Cluj, pe cele mai importante artere care au mai mult de o bandă pe sens.

"Competenţa de amplasare este a poliţiei municipiului, să vedem dacă au capacitatea, noi categoric o să susţinem. Eu am fost dintotdeauna un susţinător; nu să umblăm cu arcanul după cei care circulă cu viteză, ci să fie radare fixe. Pe Dorobanţilor, pe Frunzişului, pe Observator, pe arterele unde ai tentaţia de a apăsa pe acceleraţie, eu ca şofer am resimţit această tentaţie. Vom discuta în Comisia de Siguranţa Circulaţiei şi cu Poliţia Rutieră, dacă nu au bani, vom vedea dacă putem să îi ajutăm. Merg luni cu propunerea de radare fixe în Comisia de Circulaţie. Le vom propune un parteneriat şi să achiziţioneze şi primăria, pentru că e vorba şi de siguranţa cetăţenilor din municipiu", a spus Emil Boc. Până la urmă, a rămas soluția cu "arcanul". :)

Radarele fixe instalate şi gestionate de comunităţile locale au fost interzise în 2009 de Inspectoratul General al Poliţiei Române, din cauza numeroaselor contestatii depuse de şoferii amendaţi.

 

Comenteaza