Au abandonat Metropola Cluj

Au abandonat Metropola Cluj
Comunele asociate în Metropola Cluj au fost lăsate de izbelişte, cu toate că în campania electorală, candidaţii pentru Primărie şi Consiliul Judeţean se lăudau cu relansarea acestei structuri de dezvoltare.

După ce Municipiul Cluj-Napoca s-a văzut cu sacii în căruţă - obţinând fondurile europene pe care le-a solicitat prin intermediul Asociaţiei Zona Metropolitană Cluj - nu a mai mişcat un deget pentru localităţile partenere. Au trecut mai bine de patru luni de la alegerile locale, s-au schimbat şi primarii, însă până în prezent nu a fost convocată adunarea generală a asociaţilor (AGA), în vederea stabilirii conducerii acestei structuri şi pentru elaborarea noii strategii de dezvoltare. Primarii comunelor din Asociaţia Zona Metropolitană n-au încredere că pe viitor proiectul metropolei le va aduce vreun beneficiu, deşi în campanie, mai marii de la Cluj s-au lăudat că se vor lupta pentru funcţionalitatea acestei structuri.

Actul constitutiv al Asociaţiei Zona Metropolitană Cluj a fost validat încă din anul 2008, însă, până în prezent, această structură nu a generat nici un proiect de dezvoltare pentru comunele asociate. Singura unitate administrativ teritorială care a avut de câştigat este municipiul Cluj-Napoca. Mai exact, a fost elaborat un Plan Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), care prioritizează proiectele Asociaţiei Metropolitane dar care a adus câştig de cauză doar Primăriei Cluj-Napoca, prin finanţarea din fonduri europene a unor proiecte precum sistemul de tiketing, modernizarea parcului central, reabilitarea liniei de tramvai şi nu numai. Celelalte 18 comune asociate (Aiton, Apahida, Baciu, Sânpaul, Bonţida, Borşa, Căianu, Chinteni, Ciurila, Cojocna, Feleacu, Floreşti, Gârbău, Gilău, Jucu, Petreştii de Jos, Tureni, Vultureni), nu au beneficiat de nici un proiect de investiţie.

În momentul în care s-au pus bazele PIDU, primarii comunelor asociate au primit promisiuni de la liderii administraţiei clujene că, după ce municipiul îşi va încheia aceste investiţii, vor fi gândite noi proeicte, de data aceasta integrate, care să genereze dezvoltare şi pentru aceste comunităţi. De altfel, în campania de la alegerile locale, toţi candidaţii se lăudau că vor să relanseze proiectul metropolei Cluj, pe considerentul că această structură este singura soluţie pentru o dezvoltare unitară, care să asigure un bun climat economic şi social atât în mediul rural cât şi în mediul urban. "Din păcate, pentru noi, comunităţile din mediul rural, această asociaţie metropolitană nu ne-a adus nici un beneficiu. După ce Primăria Cluj-Napoca s-a văzut cu banii europeni luaţi, a uitat de noi. Existau foarte multe promisiuni, însă din păcate nu se mai întâmplă nimic. Au trecut destul de mult timp de când s-a constituit noile consilii locale, au fost numiţi noi primari, dar AGA Asociaţiei Metropolitane nu a fost convocată", a subliniat primarul comunei Sânpaul, Ovidiu Colceriu - cel care este şi preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, filiala judeţului Cluj. Acesta a menţionat că, în mod normal, ar trebui elaborată o nouă strategie la nivelul acestei asociaţii, dat fiind faptul că la nivelul comunităţii europene se deschide un nou exerciţiu bugetar, începând cu 2014. "Până atunci ar trebui să avem un plan de bătaie, să avem o prioritizare a proiectelor de investiţie, să vedem ce finanţări putem obţine", a spus Colceriu.

Primarul din Chinteni, Lucia Suciu a subliniat la rândul ei că AGA zonei metropolitane nu s-a întrunit încă şi că aşteaptă ca o decizie să ia Primăria Cluj-Napoca, care deţine preşedinţia asociaţiei. "Aşteptăm să vedem ce planuri are Primăria Cluj-Napoca. Ar fi trebuit să se schimbe conducerea asociaţiei deja, dar nu s-a mai întâmplat nimic", a spus Lucia Suciu. Chiar dacă alte municipii, precum Braşov sau Constanţa, patronează astfel de structuri metropolitane de ani buni, derulând proiecte integrate de dezvoltare care asigură interesele tuturor comunităţilor asociate, la Cluj-Napoca, administraţia locală se încăpăţânează să păstreze metropola pe hârtie.

Comenteaza