Au demarat consultările cu proprietarii de terenuri din Sopor

Au demarat consultările cu proprietarii de terenuri din Sopor

Au demarat consultările cu proprietarii de terenuri vizate de Planul Urbanistic Zonal (PUZ) Sopor, realizat în urma unui concurs internațional de soluții și va reprezenta un model de urbanizare pentru orașele din România.

În perioada 16 martie – 7 aprilie, Primăria Cluj-Napoca organizează întâlniri cu proprietarii terenurilor incluși în PUZ Sopor, în vederea informării și consultării cu privire la propunere. Datorită contextului epidemiologic actual, întâlnirile vor avea loc în format de videoconferință pe platforma Zoom, de la ora 15:00.

Calendarul întâlnirilor:

16 martie – zona UV6
17 martie – zona E
18 martie – zona A,B,C,D
23 martie – zona UV1a si UV1b
24 martie – zona UV2a si UV2b
30 martie – zona UV3
31 martie – zona UV4
1 aprilie – zona UV5a si UV5b
7 aprilie – zona UV7

În vederea participării la întâlnirile organizate, vă rugăm să transmiteți pe adresa strategiiurbane@primariaclujnapoca.ro un mail cu titlul „dezbatere PUZ Sopor”, în care să precizați adresa electronică (e-mailul) pe care doriți să vă fie transmis linkul de conectare la ședință, numărul de telefon precum și datele de identificare a terenului proprietate ( nr. CF, nr. cad /topo).

Cei care nu pot participa conform calendarului stabilit, vor fi reprogramați pentru o ședință ulterioară. După întâlnirile pe grupuri va urma și o dezbatere publică cu toți proprietarii și persoanele interesate.
Mai multe detalii: https://primariaclujnapoca.ro/.../informarea-si.../

„Taxă de urbanism” pentru dezvoltarea cartierului Sopor

Primarul Emil Boc a vorbit, la ZIUA LIVE, despre propunerea introducerii unei „taxe de urbanism” pentru dezvoltarea cartierului Sopor. Două modalităţi de construire a cartierului: de privaţi sau de primărie prin taxa de urbanism 

"Taxa de urbanism este o propunere pe care am făcut-o în cadrul unei dezbateri pentru a fi analizată de către cei interesaţi şi dacă va găsi susţinere, va fi promovată. Ea doreşte să sprijine investitorii privaţi, pe cei care au terenuri în Sopor. Discutăm strict de Sopor sau de viitoare extensii ale Clujului cu peste 100 ha.

Ce avem în cartierul Sopor astăzi: 240 ha de teren, care sunt toate private, avem iniţiativa primăriei care spune că noi facem Plan Urbanistic General şi Master Planul care spune unde sunt parcurile, bulevardele, grădiniţele, şcolile, ca să avem un cartier ordonat, premieră în România. Ne apropiem de finalul acestei prime părţi, să avem studiul de fezabilitate terminat.

Ce urmează? Cine face bulevardele, şcolile?! Lăsăm privaţii să se înţeleagă între ei, când vin înţeleşi la noi, primesc autorizaţie sau ce am enunţat eu e ca municipalitatea să îşi asume şi pasul următor şi să spună: nu numai că v-am făcut masterplanul general, cum arată un cartier modern, dar facem şi infrastructura de bază, bulevard, şcoală, grădiniţă, parc, exproprierile.

Din banii cui? Bani publici nu pot ca să fac o investiţie privată, doar dacă recuperez. Şi atunci acum? Putem lua un credit din care să facem aceste lucrări şi primăria trebuie să îşi recupereze aceşti bani de la investitorii privaţi, pentru că este un cartier privat.

Şi atunci, modalitatea prin care se poate recupera este o taxă de urbanism, adică fiecare investitor, în funcţie de câţi metri pătraţi contruibili are, plăteşte o taxă din care se fac aceste utilităţi, despre care am vorbit: şcoală, creşă, grădiniţă, parc. Propunerea trebuie discutată cu proprietarii de terenuri, în CL, eu am enunţat această idee de a veni să ajut", a declarat edilul Clujului. 

Cartier de 250 de hectare

Primăria Cluj-Napoca este prima administrație publică locală din România care a demarat un proiect de dezvoltare de la zero a unui nou cartier de locuințe. Masterplanul viitorului cartier Sopor se va întinde pe o suprafață de 250 ha. PUZ al viitorului cartier este în curs de realizare de către o echipă de arhitecți care a fost aleasă în urma unui concurs internațional de soluții, câștigat de către Asiza Birou de Arhitectură – o echipă coordonată de arhitecții Vlad Sebastian Rusu și Octav Olănescu.

Acest concurs a avut ca scop principal selectarea celei mai bune soluții în vederea “Elaborării unui Master Plan / Plan Urbanistic Zonal în cartierul Coloniile Sopor”. Prin concurs s-a dorit identificarea unui nou mod de urbanizare sustenabil, orientat spre generațiile viitoare și spre bună conviețuire. Așadar, principiul de bază este creșterea calității vieții oamenilor în mediul urban prin soluții integratoare și inovatoare.

Structura cartierului va avea la bază conceptul de calitate a vieții, adică un țesut urban care să pună la dispoziția viitorilor locuitori toate elementele necesare pentru a se simți bine „acasă”. Astfel, au fost luate în calcul spații publice având dotări complexe, o rețea de transport public bine dezvoltată, piste de biciclete, zone verzi, centru de cartier, zone pentru diverse activități economice și social-culturale, precum și zone de locuire.

Având în vedere complexitatea proiectului și diversele opțiuni pentru implementarea acestuia, proprietarii din zonă au fost asigurați de întreaga deschidere a administrației publice și a echipei care realizează Master Planul. Urmează alte consultări publice în cadrul cărora toate opiniile părților implicate vor fi ascultate, astfel încât soluțiile finale să fie cele mai potrivite pentru dezvoltarea cartierului, implicit a orașului.

Prezentările pot fi consultate pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, la secțiunea Comunitate/Cetățeni/Centrul de Inovare și Imaginație Civică: https://primariaclujnapoca.ro/cetateni/centrul-de-inovare-si-imaginatie-civica 

Comenteaza