Austria a blocat accesul României în Schengen. Mai dă Boc 5,8 milioane de euro pe clădirea BCR din centrul Clujului?

Austria a blocat accesul României în Schengen. Mai dă Boc 5,8 milioane de euro pe clădirea BCR din centrul Clujului?

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) a respins, joi, aderarea României la spaţiul Schengen, după votul împotrivă dat de Austria. Drept urmare, românii au început boicotarea companiilor austriece. Ce se va întâmpla în ședința Consiliului Local de luni, 12 decembrie 2022, când ar urma să se voteze achiziția de către Primăria Cluj-Napoca a sediului BCR (n.red. deținută de austriecii de la Erste Group) din centrul orașului cu suma de 5,8 milioane de euro, bani de la bugetul local?

Vineri, 9 decembrie 2022, la o zi după respingerea aderării României la spațiul Schengen, în cadrul emisiunii ZIUA LIVE, edilul Emil Boc a vorbit și despre acțiunile românilor de boicotare a afacerilor austriece: "Ne trebuie calm, inteligență, diplomație și până la urmă vom rezolva. Sfidăm interesele Austriei. Dacă mă duc să-mi cumpăr benzină, aleg de unde să-mi cumpăr, că am mai multe oportunități. Avem opțiuni unde să ne depune banii, unde să ne petrecem vacanțele, weekendurile, avem opțiunea să jucăm inteligent". 

Dăm 5.8 mil. euro, bani publici, pe clădirea BCR din Cluj-Napoca? VOTEAZĂ AICI!

Va fi interesat de văzut ce vor decide consilierii locali în ședința de luni, 12 decembrie 2022, când se va vota achiziția de către Primărie a a sediului BCR de pe strada Barițiu, cu suma de 5, 8 milioane de euro, bani de la bugetul local, după ce proiectul nu a întrunit voturile necesare la ședința ordinară din 5 decembrie 2022. 

Proiectul a fost dezbătut îndelung în ședința Consiliului Local Cluj-Napoca de la începutul lunii decembrie. Când s-a ajuns la vot, reprezentanții USR s-au abținut, iar ceilalți 18 consilieri prezenți la ședință au votat "pentru". Nu a fost de ajuns, întrucât era nevoie de votul a două treimi din numărul total de consilieri, adică minim 19 voturi, așa că Executivul Primăriei e nevoit să revină cu proiectul într-o ședință extraordinară, programată pentru ziua de luni, 12 decembrie.

Conform negocierilor purtate cu BCR, Primăria e obligată să achite cele 5,87 milioane de euro până în 21 decembrie. Prețul inițial solicitat de bancă era 6,5 milioane de euro, reprezentanții municipalității punctând că a fost o negociere foarte grea care a durat aproape 2 luni de zile. 

CONSULTĂ AICI PROIECTUL DE HOTĂRÂRE CE VA FI DISCUTAT ÎN ȘEDINȚA EXTRAORDINARĂ A CONSILIULUI LOCAL CLUJ NAPOCA

Imobilul are o suprafață construită la sol de 1035 mp, regim de înălțime D+P+7etaje. Prețul de vânzare de 5.870.000 euro (nepurtător de TVA) trebuie plătit până în 21 decembrie 2022. Banii provin de la bugetul local. 

"Noi investim, dar nu pierdem banii ăia. După ce ne-am făcut treburile, o scoatem la piață și poate luăm dublu. Mai mulți bani", a declarat primarul Emil Boc. Clădirea ar putea rămâne o perioadă în proprietatea Primăriei, care are nevoie de spații noi. Asta pentru că, în vederea realizării metroului, va fi demolată clădirea de pe strada Moților nr. 7, iar "Primăria Veche" de pe strada Eroilor intră în reabilitare. Centrele și serviciile publice vor fi astfel mutate în fostul sediu BCR de pe Barițiu. 

"În perioada următoare vom avea 3 dislocări de spații, în care își desfășoară activitatea peste1.400 de persoane și care au program cu publicul. Vorbim despre centrul pentru cetățeni de pe Moților 7, care va fi demolat odată cu demararea proiectului de metrou - pentru stația de metrou și centrul de urgență; clădirea de pe Eroilor este prinsă în proces de modernizare, ceea ce înseamnă mutarea funcționarilor; de asemenea sediul principal al Primăriei, cel în care ne aflăm, are nevoie de consolidarea podului și acoperisului, adică etajul doi trebuie evacuat. Vorbim de un timp de 2 ani de zile, aproape 3 pentru unele spații. Sediul BCR corespune nevoilor noastre.Te muți într-o casă nouă, care are deja configurația propice făcută, cu ghișee pentru public, cu birouri, nu găsești pe piață altă alternativă", declara edilul Emil Boc în luna iulie a acestui an.

Imobilul BCR de pe strada George Barițiu este compus din:

Demisol: 11 încăperi, 2 grupuri sanitare, 2 holuri, 1 coridor, lift
Parter: 13 încăperi, 13 ghișee, 2 holuri, 3 lifturi
Etaj I – 14 încăperi, 2 holuri, 3 lifturi, 3 balcoane
Etaj II – 12 încăperi, 2 grupuri sanitare, 2 holuri, 2 case de scară, 3 lifturi, 3 balcoane
Etaj III – 10 încăperi. 2 grupuri sanitare, 2 holuri, 2 case de scară, 3 lifturi, 3 balcoane
Etaj IV - 20 încăperi, 2 grupuri sanitare, 2 holuri, 2 case de scară, 3 lifturi, 5 balcoane
Etaj V - 16 încăperi, 2 grupuri sanitare, 2 holuri, 2 case de scară, 3 lifturi, 5 balcoane
Etaj VI - 12 încăperi, 2 grupuri sanitare, 2 holuri, 2 case de scară, 3 lifturi, 2 balcoane, 3 terase, 1 cupolă, 3 băi
Etaj VII - 14 încăperi, 1 grup sanitar, 2 holuri, 2 case de scară, 3 lifturi, 3 balcoane, 3 băi, 1 terasă, 4 cupole

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, Austria, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operațiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie și piețe de capital), precum și societățile de profil de pe piața leasingului, pensiilor private și a băncilor de locuințe.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza