Autostrada Nădăşel-Gilău, privită de la înălţime. În ce stadiu sunt lucrările VIDEO

Autostrada Nădăşel-Gilău, privită de la înălţime. În ce stadiu sunt lucrările VIDEO
O filmare făcută de la înălţime arată în ce stadiu sunt lucrările la tronsonul Nădăşel-Gilău al Autostrăzii Transilvania, la opt luni de la demararea lor.

 

Filmarea aeriană, realizată de InterFlyRomânia şi postată pe portalul Youtube, începe din capătul dintre Nădăşel al tronsonului de autostradă şi urmăreşte întregul traseu al acestui segment, până la nodul cu deja construitul tronson Gilău - Câmpia Turzii. După cum se poate observa din imaginile prezentate, autostrada începe să prindă tot mai mult contur, putând fi identificate lucrări de artă, precum poduri şi viaducte.

La fel ca în cazul precedentelor videoclipuri publicate, odată cu apropierea de comuna Gilău lucrările sunt într-un stadiu tot mai avansat. Din ce în ce mai des se pot vedea drumurile făcute pentru a facilita lucrările, respectiv săpăturile şi nivelările de teren efectuate. De asemenea, se lucrează în continuare la construirea unui pod peste Someş.

Lucrările au fost demarate la începutul lunii august, fără prea multă comunicare. Ele sunt realizate de asocierea dintre UMB Spedition (firmă românească, a lui Dorinel Umbrărescu) şi italienii de la Tehnostrade. Tronsonul are o lungime de doar 8,7 km, iar contractul a fost semnat în 7 aprilie.

Autostrada Transilvania trebuia să lege Braşovul de graniţa cu Ungaria, la Borş, dar contractul a fost reziliat pentru că firma americană nu şi-a respectat obligaţiile şi a construit un singur tronson, Câmpia Turzii - Gilău. Guvernul României a scos din nou la licitaţie, pe tronsoane, autostrada şi a modificat o parte din traseu. Autostrada Transilvania va fi legată de A1 prin tronsonul Turda-Sebeş, aflat de asemenea în construcţie pe două din cele patru loturi.

350 de locuitori ai Gilăului au rămas integral sau parţial fără pământuri, pentru a putea face loc contruirii tronsonului de autostradă Gilău-Nădăşel. Preţul exagerat de mic pe care îl primesc i-a înfuriat la culme pe proprietari, care vor să dea în judecată CNADNR. Primăria Gilău a întocmit un tabel în care cei vizaţi se pot înscrie pentru a se asocia în proces.

Proprietarii pământurilor primesc 46 de bani pe metru pătrat, pentru terenurile arabile şi, 14 bani pe metru pătrat, pentru fâneţe. Este vorba de o suprafaţă totală de 89,1 ha pe care se va construi autostrada. Banii pentru despăgubiri vor fi alocaţi de la bugetul de stat.

Autostrada Gilău-Nădăşel

• Lungime: 8,7 km
• Preţ total: 258.199.052 lei
• Preţ proiect: 7.808.945 lei
• Constructor: Spedition UMB - Tehnostrade
• Data de începere: 7 aprilie 2014
• Timp estimat pentru proiectare: 6 luni
• Dată de finalizare contractuală: 7 aprilie 2016

Comenteaza