Foto Autostrada Transilvania: Licitație de 8 miliarde lei pentru lotul cu tunelul Meseș, cel mai lung tunel rutier din România

CNAIR a deblocat licitația de 8 miliarde lei pentru proiectarea și execuția lotului Poarta Sălajului – Zalău – Nușfalău, lotul cu tunelul Meseș de pe A3 Autostrada Transilvania. 

Compania de Drumuri a deblocat licitația de 8 miliarde lei pentru proiectarea și execuția lotului Poarta Sălajului – Zalău – Nușfalău, lotul cu tunelul Meseș, noul termen pentru depunerea ofertelor fiind 28 august, conform datelor pe care le-a consultat Economedia în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Tunelul Meseș are o lungime de 2,8 kilometri și două galerii și ar urma să fie cel mai lung tunel rutier din România. Viteza de proiectare este de 120 km/h, iar CNAIR a explicat diferențele între soluțiile de foraj NATM respectiv TBM (Tunnel Borring Machine) și constrângerile în cazul execuției unei galerii rutiere cu o ,,cârtiță”.

De la momentul admiterii contestației Ictaș la CNSC, CNAIR a avut nevoie de peste o lună și jumătate pentru a debloca licitația lansată la începutul lunii februarie. Pentru cei 41 de kilometri de pe Autostrada Transilvania, CNAIR a prevăzut o durată de proiectare și execuție de 78 de luni, adică șase ani și jumătate.

Lotul Poarta Sălajului – Zalău – Nușfalău este cel mai mare contract pe care CNAIR l-a lansat până acum în licitație (7,5-8,8 miliarde lei) și este esențial pentru legăturile cu loturile UMB Nădășelu – Poarta Sălajului (42 km), respectiv Lotul Nurol, tronsonul Nușfalău – Suplacu de Barcău (14 km) care ar urma să fie deschis la toamnă (detalii aici).

Comenteaza