Bandă dedicată de autobuz pe Calea Turzii

Bandă dedicată de autobuz pe Calea Turzii

După Florești - Mărăști, administrația clujeană ia în considerare implementarea benzilor dedicate mijloacelor de transport în comun din Zorilor până în centrul orașului, via Calea Turzii. 

“Este în analiză această bandă. Este prioritatea doi, după axa est-vest. Dar atenție, nu numai pe Observator! Intenția este să avem o bandă inclusiv pe Calea Turzii, pe interval orar. Degeaba faci pe 2 km și te-ai blocat pe Turzii. Nu faci nimic. Gândim pe toată axa Zorilor, până în centru. Să ai coborârea Turzii, pe interval, pentru autobuze. Nu vom juca doar cu jumătăți de măsură, că atunci nu poți să încurajezi și să aibă oamenii încredere în transportul public", a explicat edilul Emil Boc, la ZIUA LIVE. 

În prezent, specialiștii lucrează la o soluție ce prevede introducerea unei linii dedicate de autobuz, pe intervale orare, din Florești până în Mărăști. “Mandatul lor este să testeze, în această perioadă de toamnă, virtual deocamdată, înainte de a implementa ca proiect pilot, un transport public, pe interval orar, din Florești până la Podul IRA. Bandă dedicată, pe interval orar.

Nu este ușor, am înțeles de la ei că sunt complicații, foarte multe probleme cu străzile care intră și ies din axa est – vest a Clujului, dar mandatul este acesta: să finalizeze simulările pe care le au de făcut, să îmi spună ce măsuri ce trebuie luate și să se implementeze această măsură de circulație, pe care o consider extrem de utilă pentru ce înseamnă diminuarea aglomerației de trafic în oraș”, a mai spus primarul. 

Prioritate pentru autobuze, dinspre Florești

Încă de la final de iulie 2019, edilul spunea că vrea să fluidizeze circulația mijloacelor de transport în comun dinspre Florești spre Cluj-Napoca. La acea vreme, declara că o propunere făcută de Comisia de circulație a municipalității se referea la locurile de parcare la bordură de pe Calea Florești, de pe sensul spre oraș.

"Pot să vă spun că lucrăm la intrarea în Cluj-Napoca și că avem o propunere de la Comisia de circulație, pentru traficul dinspre Florești spre oraș, pentru a fluidiza transportul în comun. În principiu, este o propunere pe care eu o susțin.

Așadar, venind dinspre Florești, parcările care acum sunt oblice și care, adesea, obturează o bandă de circulație, să fie longitudinale; niciuna nu este cu abonament. Măsura de fluidizare va funcționa fie permanent, fie pe intervale orare, vom vedea. Astfel, autobuzul poate să circule mai repede când vine spre oraș, pe Calea Florești. Studiem și cealaltă parte", explica Boc, la ZIUA LIVE. 

Benzile dedicate de autobuz, funcţionale de aprope trei ani 

Primăria Cluj-Napoca a implementat, în vara lui 2016, un proiect pilot în zona centrală a oraşului: o bandă dedicată mijloacelor de transport în comun, pe o lungime de 500 m, din Piaţa Cipariu înspre Regionala CFR. La final de august 2017 a fost inaugurată şi banda care pleacă de la Biserica Sf. Petru (Mărăşti) și ajunge până la primărie (centru), cu o lungime de 1,6 km.

În 2019, a fost introdusă banda dedicată în cartierul Gheorgheni, pe segmentul Interservisan - Piața Cipariu. În viitor, după lărgirea străzii Calea Mănăştur, banda de autobuz urmează să fie extinsă până spre ieşirea din oraş. VEZI ȘI Cum se va descongestiona traficul de pe "coloana vertebrală" a Clujului. Boc nu este de acord cu proiectanţii

Comenteaza