Bani pentru centrul de deşeuri şi drumuri judeţene, dar nu şi pentru aeroport. Pe ce se duce bugetul de dezvoltare al CJ Cluj pe 2018

Bani pentru centrul de deşeuri şi drumuri judeţene, dar nu şi pentru aeroport. Pe ce se duce bugetul de dezvoltare al CJ Cluj pe 2018
Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a publicat proiectul de buget pentru acest an, ce urmează să fie aprobat în luna februarie.

Conform acestui proiect, bugetul general al judeţului Cluj pe anul 2018 este de 1.270.281,73 mii lei, din care bugetul local al CJ Cluj este de 749.049,02 mii lei. Din această sumă, pentru secţiunea de funcţionare este alocată suma de 458.548,00 mii lei, iar pentru secţiunea de dezvoltare suma de 290.501,02 mii lei.

Aceşti 290 de milioane de lei sunt de fapt banii de investiţii pentru acest an ai judeţului Cluj.

An de vărf pentru proiectul de management al deşeurilor

Anul 2018 va fi un an cu un varf de plată pentru proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor, pentru acest proiect fiind alocaţi din bugetul de dezvoltare peste 141 de milioane de lei. Cea mai importantă investiţie din acest proiect este Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID), unde autorităţile judeţene cred că prima celulă va fi gata în a doua jumătate a acestui an, după mai mulţi ani de întârzieri. Aici vor trebui plătite şi o serie de lucrări suplimentare care nu pot fi finanţate din fonduri europene. Alţi bani se vor duce şi pe închiderile de rampe vechi, printre care cea mai costisitoare este cea de la Pata Rât.

Pentru finalizarea lucrărilor de extindere a Parcului Industrial Tetarom I de pe Tăietura Turcului au fost alocaţi 3,2 milioane de lei. Pentru consolidarea terenului din zona Tetarom I, afectat de alunecări, se va aloca deocamdată doar suma de 590.000 de lei, deşi o expertiză comandată de judetul Cluj în acest sens indica un cost de consolidare de peste 12 milioane de euro.

Pentru lucrările de edificare a Tetarom IV din Feleacu, redus ca dimensiune şi costuri, după pierderea unei finanţări europene de 17 milioane de lei, a fost prevăzută suma de 600.000 de lei. Pentru Tetarom V care ar urma să se realizeze lângă Câmpia Turzii nu au fost alocaţi bani, potrivit proiectului de buget.

Bani europeni dar şi din credit, pentru drumuri judeţene

Cele două proiecte pe fonduri europene pentru drumuri, FEN- imbunatatirea infrastructurii rutiere de importanta regionala-Traseul Regional transilvania Nord, Drumul Apusenilor si FEN- imbunatatirea infrastructurii rutiere de importanta regionala-Traseul Regional transilvania Nord, Drumul Bistritei, vor avea alocaţi în total 94,3 milioane de lei.

Tot pentru drumuri judeţene se vor face trageri în acest an de circa 100 de milioane de lei din creditul pe care CJ Cluj l-a contractat în anul 2016.

CJ Cluj nu alocă bani pentru dezvoltare la aeroport în 2018

Pentru investiţii la Compania de Apă Somes SA, CJ Cluj a prevăzut suma de 12,5 milioane de lei. Pentru investiţii la Aeroportul Internaţional Cluj nu au fost prevăzuţi bani. Un obiectiv important de investiţii de la aeroport este extinderea pistei de decolare aterizare, dar acest lucru nu se poate realiza până nu se va finaliza proiectul de deviere a Someşului, pentru care Ministerul Mediului nu a alocat bani in acest an.

O altă sumă importantă, de 7,4 milioane de lei se va duce pentru restaurarea, conservarea și punerea în valoare a ansamblului monument istoric Castel Banffy.

La capitolul sănătate, pentru spitalele din subordinea CJ Cluj, în bugetul de dezvoltare a fost prevăzută suma de 3,4 milioane de lei.

Pentru Muzeul de Artă şi pentru Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituţii de cultură din subordinea forului administrative judeţean, sunt alocaţi câte 1 milion de lei. Deasemenea, şcolile speciale de sub autoritatea CJ Cluj vor avea alocaţi în total pentru dezvoltare circa 3 milioane de lei.

PROIECTUL de BUGET 2018 al CJ Cluj poate fi consultat AICI!

 

Comenteaza