Băsescu: "Guvernul să se menţină în limita declaraţiilor decente. Legea de abilitare a fost promulgată în 3 ianuarie"

Băsescu:
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat joi, 3 ianuarie, Legea de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară şi l-a informat pe premierul Victor Ponta, informează Administraţia prezidenţială, care atrage atenţia Guvernului să se menţină în limita declaraţiilor decente.

"Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe a fost primită de Administraţia Prezidenţială în data de 24 decembrie 2012. Preşedintele României, conform Articolului 77 din Constituţia României, are la dispoziţie 20 de zile pentru analiza şi promulgarea, respectiv, trimiterea spre reexaminare a unei legi (practic, în această perioadă, Departamentul Constituţional-Legislativ al Administraţiei Prezidenţiale a avut la dispoziţie doar două zile pentru a realiza această analiză). Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a promulgat legea în data de 3 ianuarie 2013, zi în care l-a şi informat personal de acest lucru pe prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta. De altfel, Administraţia Prezidenţială a comunicat public, în dimineaţa zilei de 4 ianuarie 2013, referitor la promulgarea legii", se arată în comunicatul Preşedinţiei legat de "explicaţiile formulate de Guvernul României, într-un comunicat de presă din data de 7 ianuarie, despre motivele care au stat la baza imposibilităţii de a fi adoptată ordonanţa privind modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale".

Administraţia Prezidenţială atenţionează Guvernul României să se menţină în limita declaraţiilor decente şi să nu arunce vinovăţia pe terţe instituţii sau persoane pentru neadoptarea deciziei privind modificarea taxelor şi impozitelor locale.

De asemenea, Administraţia Prezidenţială menţionează că respectă cu maximă rigurozitate procedurile şi prevederile constituţionale şi că acestea nu vor fi încălcate ca urmare a unor presiuni publice create prin declaraţii sau comunicate de presă.

Guvernul precizează, într-un răspuns la solicitarea primarului Emil Boc de adoptare a ordonanţa care să permită autorităţilor locale să nu indexeze taxele, că OG nu a putut fi adoptată în 5 ianuarie pentru că preşedintele Băsescu a promulgat după şedinţa Guvernului legea de abilitare.

Primarul Clujului, Emil Boc, a anunţat ieri că în perioada 7-11 ianuarie 2013 sistează încasările taxelor şi impozitelor pe pe terenuri şi clădiri, pentru persoane fizice şi juridice. În primele zile din an, peste 4.900 de clujeni şi-au achitat deja taxele şi impozitele locale, aşa cum au fost ele stabilite prin decizia Consiliul Local.

Tot ieri, primarul Boc spunea că premierul şi vicepremierul l-au derutat şi l-au făcut să creadă că, print-o ordonanţă, autorităţile locale vor avea posibilitatea să decidă dacă vor aplica sau nu indexarea stipulată în Codul Fiscal. Mai mult, edilul a susţinut că premierul a acţionat populist, în prag de alegeri şi a făcut promisiuni fără acoperire. În această situaţie, Emil Boc a cerut de urgenţă Guvernului (de la masa ovală din Sala de Sticlă a primăriei Cluj-Napoca) să permită autorităţilor locale să poată aleagă dacă idexează sau nu taxele locale. „E vorba de respect. Suntem în 6 ianuarie şi nu ştim dacă putem păstra aceleaşi taxe şi nu avem temei legal să facem acest lucru", a afirmat Boc.

Comenteaza