Bastionul Croitorilor poate fi închiriat cu 20 de lei pe oră

Bastionul Croitorilor poate fi închiriat cu 20 de lei pe oră
Consiliul Local Cluj-Napoca va aproba în şedinţa de marţi o hotărâre privind preţurile de închiriere a spaţiului amenajat pentru evenimente în Bastionul Croitorilor.

Instituţiile şi organizaţiile culturale vor putea organiza gratuit evenimentele de interes public în Bastionul Croitorilor, transformat, după renovare, în Centrul de Cultură Urbană. Consiliul Local Cluj-Napoca va fixa însă şi o taxă de închiriere pentru evenimente private. Conform proiectului de hotărâre, tariful a fost stabilit la 20 de lei pe oră.

 

Lucrările la Bastionul Croitorilor, de pe strada Baba Novac numărul 35, au fost finalizate acum mai bine de două săptămâni. Obiectivul a fost transferat în administrarea Oficiului de Turism din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, urmând ca plenul Consiliului Local să stabilească regimul de funcţionare. Primarul Sorin Apostu a informat că pentru evenimente culturale, organizaţii de profil, universităţi, precum şi pentru alte instituţii publice nu se vor percepe taxe.

 

 “Pentru promovarea acestui Centru de Cultură Urbană vom fi deschişi la majoritatea evenimentelor  organizate de muzee, universităţi, organizaţii non-guvernamentale şi nu numai. Vom oferi spaţiu gratuit în cadrul acestui nou centru de cultură urbană, fie că este vorba despre o expoziţie, conferinţe sau dezbateri, despre tot ceea ce ţine de interesul public. Intenţia noastră este ca Bastionul Croitorilor să reintre în circuitul cultural şi turistic al oraşului şi cred că, prin strategia pe care am adoptat-o, vom reuşi acest lucru”, a informat primarul. La subsolul turnului a fost deschisă şi cafeneaua, pe care a preluat-o serviciul care asigură şi administrarea Cantinei Sociale a Primăriei.

 

în afara intenţiei de a oferi spaţiul în regim gratuit, Primăria va institui şi o taxă de închiriere pentru companii care vor dori să organizeze evenimente private aici. “Ne-am gândit că acest obiectiv poate deveni profitabil, iar pentru toate evenimentele private putem institui o taxă”, a informat primarul. în şedinţa de marţi se va aproba proiectul de hotărâre care prevede ca taxa de închiriere a Centrului de Cultură Urbană să fie de 20 de lei pe oră.

 

De-a lungul timpului, Bastionul Croitorilor a fost distrus de mai multe ori (1551-1553, 1601, 1627, 1707) şi refăcut parţial. Forma actuală a turnului datează din perioada ultimei mari reconstrucţii din prima jumătate a secolului al XVIII-lea, realizată prin contribuţia financiară a orăşenilor, care au asigurat procurarea şi transportul celor 150 de care de piatră, a lemnăriei interioare şi a 40.000 de bucăţi de şindrilă pentru acoperiş. în anul 1890 au fost înlocuite grinzile interioare, acoperişul de ţigle şi şarpanta.

 

în vecinătatea turnului, având în vedere amplasamentul pe principalul drum care străbătea Transilvania pe direcţia nord-sud, erau expuse trupurile celor condamnaţi la moarte după ce erau executaţi. Tot aici, în anul 1601 a fost expus şi trupul lui Baba Novac, comandantul trupelor de haiduci ai lui Mihai Viteazul. în prezent, în urma restaurării, Bastionul Croitorilor a primit o nouă destinaţie - Centrul de Cultură Urbană devenind şi un important obiectiv turistic. în urma reorganizării Bastionului, cele patru paliere au fost amenajate pentru organizarea unor spaţii expoziţionale şi de conferinţe. Investiţia Primăriei se ridică la peste 200.000 de lei

 

 

Comenteaza