Bătălie în doi pentru Polivalentă

Bătălie în doi pentru Polivalentă
Au depus oferte pentru continuarea lucrărilor doar Strabag şi CON-A. Societatea clujeană ACI, cea care a contestat iniţial licitaţia, nu mai este interesată de proiect.

Şantierul Sălii Polivalente stă blocat de doi ani. Primăria anunţă că e pregătită să reînceapă lucrările. La licitaţia pe care a lansat-o în sensul acesta, au fost depuse două oferte: CON-A şi Strabag se luptă pentru contract, a anunţat edilul Emil Boc, fără a preciza sumele ofertate în cadrul licitaţiei.

CON-A Sibiu a câştigat încă de la bun început licitaţia pentru acest proiect, în defavoarea ACI Cluj. Lucrările realizate de CON-A au fost contestate de ACI. Firma clujeană a reuşit să obţină câştig de cauză în instanţă, însă primăria tot a găsit o soluţie pentru a scăpa de ea. Prima licitaţie pentru construcţia Săli Polivalente din vecinătatea stadionului Cluj Arena a fost câştigată de CON-A, cu o ofertă de 50,9 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată. În 2011, după ce aceasta a parcurs mai bine de 50% din volumul de lucrări, ACI - care participase şi ea la licitaţie - a obţinut câştig de cauză în instanţă, pe considerentul că sibienii nu au respectat cerinţele din caietul de sarcini, pentru proiectul sălii.

Instanţa a decis să suspende lucrările, iar primăria nu a avut altă soluţie decât să atace această sentinţă. Ulterior s-a decis ca procedura de atribuire a contractului pentru acest obiectiv să fie anulată, iar până în ultimul moment, ACI a aşteptat ca primăria să îi încredinţeze lucrarea. Nu s-a întâmplat aşa. Boc a hotărât că se impune să solicite expertiza unei firme care să evalueze documentaţiile firmelor înscrise în licitaţie, iar concluzia a fost că nici ACI nu se mai califică pentru a obţine contractul de lucrări. În consecinţă, primăria a dispus ca întreaga procedură de licitaţie să fie reluată. Un nou anunţ de licitaţie a fost introdus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, iar până la termenul limită de depune a ofertelor două societăţi au venit cu propuneri concrete: CON-A şi Strabag.

„Încă nu s-au deschis ofertele, aşa încât nu vă pot spune exact ce propuneri financiare au făcut cele două firme. Un lucru este cert, că suntem în măsură să desemnăm un câştigător şi sperăm ca lucrările să reînceapă cât mai repede", a precizat primarul. CON-A este cea care a încălcat încă de la început cerinţele caietului de sarcini, însă aceasta s-a prezentat, totuşi, la licitaţie. Reprezentanţii ACI susţin că nu mai avea niciun sens să se preocupe de acest proiect, de vreme de primăria a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a scăpa de firma clujeană. „Noi am câştigat de două ori în instanţă; în mod normal trebuia să ne fie încredinţată lucrarea. Nu s-a dorit, însă acest lucru, ca atare nu mai avea nici un rost să ne implicăm", a subliniat preşedintele ACI, Ioan Aşchilean.

El a precizat nu are nimic să reproşeze CON-A, cu care ar fi colaborat întotdeauna foarte bine şi că problema privind acest proiect s-a tranşat de ceva timp. „Dacă insistam să venim din nou la licitaţie, toată lumea ne-ar fi reproşat că noi vrem să blocăm lucrarea. Mai bine să nu mai fie niciun fel de discuţie, nu ne mai băgăm şi asta este", a spus împăcat Aşchilean. Pentru finalizarea lucrărilor, primăria estimează costuri de 35,1 milioane de lei. Există o mică diferenţă faţă de preţul avansat iniţial pentru acest proiect, însă Boc a precizat că acestuia i s-au adus unele îmbunătăţiri, astfel că sala va putea fi omologată pentru mai multe ramuri sportive precum volei, handbal, baschet, gimnastică, box, karate, scrimă, dans sportiv, spectacole, pentru cel puţin 7.000 de persoane, dar şi pentru congrese de 5.000 de participanţi.

 

Comenteaza