Bere la Polivalentă. ”Cum nu e interzis în baruri și în cluburi, nici la sport nu ar trebui interzis”

Bere la Polivalentă. ”Cum nu e interzis în baruri și în cluburi, nici la sport nu ar trebui interzis”
Bere

Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, sprijină ideea comercializării de bere la competițiile sportive.

 

Ideea directorului general al Sălii Polivalente, Ionuț Rusu, de a propune legalizarea comercializării alcoolului la evenimentele sportive capătă tot mai mulți adepți. Deocamdată, doar în PNL. Viceprimarul Dan Tarcea, președintele PNL Cluj-Napoca, a declarat că susține proiectul și că fiecare este răspunzător de faptele sale.


”Eu susțin această inițiativă. Mi-aș dori să se poată servi și băuturi slab alcoolice la competițiile sportive. Este o soluție care s-a pus în practică pe marile arene europene, unde cu adevărat se face performanță. Eu am fost acum 10 ani, în Elveția, la meciul de fotbal România - Olanda și pe stadion se servea bere. La fel se întâmplă și la meciurile din NBA. La stadion sau în sala de sport nu trebuie să mergi singur. Poți să îți inviți familia, să socializezi și să îți susții echipa. Nu trebuie să rămâi doar 90 de minute sau o oră, cât ține meciul. Poți sta la un pahar de bere și la o discuție. Până la urmă, fiecare trebuie să răspundă pentru ceea ce face. Cum nu e interzis în baruri și în cluburi, nici la sport nu ar trebui interzis. Și acolo se consumă alcool cu moderație. Poliția trebuie să intervină în cazul celor care exagerează și perturbă ordinea. Se pot da amenzi. Majoritatea sunt civilizați și ei nu trebui să fie afectați de, să zicem, 5 persoane care fac scandal”, a spus Tarcea.


Legea 4 din 2008, la articolul 10, litera k, prevede ca obligație, din partea organizatorilor de evenimente sportive, "să interzică, sub orice formă, vânzarea, distribuirea sau consumul băuturilor alcoolice în arena sportivă". Acest lucru a fost contestat de directorul general al Sălii Polivalente din Cluj, într-o emisiune TV și, mai apoi, într-o ședință de Consiliu Local. În urma popularizării acestei inițiative, deputatul PNL de Cluj Sorin Moldovan a afirmat că va elabora un proiect legislativ.

Consumată în mod responsabil, berea previne instalarea diabetului de tip 2 (250 ml de bere conţin o linguriţă de zaharuri, comparativ cu şase linguriţe, cât există în aceeaşi cantitate de suc de portocale) şi stimulează capacitatea de concentrare şi memorare, prevenind maladia Alzheimer (siliciul organic din bere reduce, în corp, cantitatea de aluminiu, un metal care se acumulează în ţesutul cerebral, provocând pierderi de memorie). Le este indicată nu doar bărbaților, ci și femeilor. Cercetătorii de la Universitatea Tufts din SUA susţin că un consum moderat de bere previne osteoporoza (datorită conţinutului de siliciu, un element important pentru creşterea şi dezvoltarea oaselor) şi reglează echilibrul hormonal, reducând bufeurile şi alte simptome legate de menopauză (mulţumită fitoestrogenilor din hamei – compuşi asemănători cu estrogenul).

Excesul provoacă daune tot la capitolul sănătate: pierderi de memorie, leziuni hepatice, boli cardiovasculare, osteoporoză, afecţiuni pancreatice. Iar oamenii de ştiinţă de la Universitatea McGill din Montreal susţin că un litru de bere pe zi multiplică de trei ori riscul de a dezvolta diferite forme de cancer.

Comenteaza