Bețe în roate pentru concurentul IKEA, care se extinde la Cluj. A ajuns în instanță

Deschiderea unui mare magazin de amenajări interioare la Cluj se amână.

Magazinul de amenajări interioare Kika, originar din Austria și care este concurentul suedezilor de la IKEA, mai are de așteptat pentru a se extinde la Cluj. Aceasta pentru că planul urbanistic zonal (PUZ) aprobat în Consiliul Local (CL) Florești a fost atacat la instanța de contencios administrativ de prefectul județului.

”Lipsește un aviz, cel al arhitectului șef al județului”, a explicat prefectul Aurel Cherecheș. Arhitectul șef al județului este Claudiu Salanță, iar, din informațiile noastre, avizul său nici nu a fost solicitat de CL Florești. Necesitatea avizului arhitectului-șef pentru construcțiile din județ, inclusiv din Florești, comună care nu are o comisie tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism, este prevăzută de legea nr. 350/2001.

Pe de altă parte, nu este prima dată când Floreștiul ignoră această obligație, mai ales după ce au existat decizii ale unor instanțe de judecată care i-au dat dreptate. Între administrația locală din Florești și arhitectul șef al județului există contre mai vechi și este greu de calculat ce ”episod” vizionăm acum.

Beneficiarul PUZ aprobat în toamnă de CL Florești este Metro Cash& Carry România și se referă la construirea unui „imobil spaţiu expoziţional şi de vânzare, comerţ, servicii depozitare cu regim de înălţime  S+P+2E, modificare acces, refacere împrejmuire şi realizare semnalistică situat în localitatea Florești, str. Avram Iancu nr. 488-490”.

Terenul pentru care s-a solicitat PUZ a fost vândut de Metro celor de la Kika. În proiect este cuprinsă şi cedarea unei suprafeţe de teren către domeniul public al comunei Floreşti, pe care ar urma să fie amenajat un sens giratoriu, pe Drumul Național nr. 1.

Până în prezent, Kika are deschise două magazine în România, ambele în Bucureşti, plus unul online. Kika România atinge anual o cifră de afaceri de 15 milioane de euro. Kika, societate comercială înființată în 1973, în Austria, se evidenţiază ca furnizor complet în domeniul amenajărilor interioare moderne.

Kika cuprinde 32 de magazine în Austria și alte 23 de locaţii în spaţiul Europei de Est. Din toamna lui 2013, a devenit parte a grupului internaţional Steinhoff (pornit din Germania), a doua companie pe plan mondial pe piaţa de mobilă, şi se numără astfel printre companiile de vârf din domeniul amenajărilor interioare.

 

Comenteaza